Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébJön az adósságfék: csak igazolt jövedelem után adhatnának hitelt a bankok

Kapcsolódó oldal:  Jön az adósságfék: csak igazolt jövedelem után adhatnának hitelt a bankok

Csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján adhatnak hitelt a bankok, ha hatályba lép a Magyar Nemzeti Bank új rendelete. (M1 Híradó)

Az úgynevezett adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételük hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre. A szabályokat azért szigorítanák, hogy megvédjék a lakosságot a túlzott eladósodástól.

A Hitelkárosultak Egyesülete szerint a hiteladósok többsége azért kerül bajba, mert túlvállalja magát: egy embernek általában többféle hitele is van és sokszor több a havi törlesztőrészlete mint a fizetése.

"Nagyon sok embernek kevesebb a jövedelme, vagy nincs is, mint amennyi a fennálló hiteltartozása; és nemcsak most, hanem már a felvétel pillanatában is sok esetben több volt, és ugye nagyon sok esetben nem kellett kereseti kimutatás" - mondta Lénárd Mariann, az egyesület főtitkára.

A Magyar Nemzeti Bank rendelettervezete szerint a pénzintézetek a jövőben csak a hivatalosan igazolt jövedelem alapján folyósíthatnak majd kölcsönt. Az adósságfék azt is szabályozná, hogy a háztartások bevételüknek legfeljebb hány százalékát fordíthatják hiteltörlesztésére. A lakás- és autóhitelek mellett például a hitelkártya-keret öt százalékát is beszámítják majd.

"Az összes hitelünknek a törlesztőrészletét össze kell adni, és ennek a hányadosa nem lehet egy bizonyos összeg fölött, tehát ezáltal biztosítható az, hogy valaki tudja fizetni a hitelét, és nem fog az előfordulni, hogy belekerül egy ilyen adósságcsapdába" - fogalmazott Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója.

A bankok szerint az adósságfék miatt bonyolultabb lesz a hitelügyintézés és kevesebben juthatnak majd kölcsönhöz. Toman Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági hitelezési vezetője azt mondta: elsősorban az alacsonyabb jövedelmű ügyfeleket fogja érinteni, akik vélhetően az eddiginél is kevesebb hitelt fognak tudni felvenni majd.

Az adósságfék a szakember szerint a túlzott eladósodástól védi a háztartásokat. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta: ez csak egy lehetőség arra, hogyha megint beindulna egy nagy hitelfelvételi kedv, és esetleg a bankok olyanoknak adnának tömegesen hitelt, akik valószínűleg nem tudják később ezt visszafizetni, akkor ezt a féket életbe léptetnék.

Arról még nem döntöttek, hogy a háztartások havi jövedelmük hány százalékát fordíthatják majd hiteltörlesztésre. Az adósságfék várhatóan ősszel léphet majd életbe. (logsped)

2014.06.02.