Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az irodapiacon még_nincs vége a válságnak

Kapcsolódó oldal:  Az irodapiacon még_nincs vége a válságnak

A 2009-es év nehézségei után az idei év eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a válságnak az irodapiacon még koránt sincs vége, és a tavalyi évben kialakult trendek továbbra is megmaradtak.

A teljes irodaállomány 112 ezer m2-el nőtt, de a nettó piaci felszívás csak 57,3%-a a teljes bérlői aktivitásnak, az üresedési ráta pedig az új irodák megjelenésével elérte a 26,1%-ot. Jó hír viszont, hogy a Colliers International várakozása szerint nem várható növekedés az üresedés terén a következő félévben - erősítette meg Saly Miklós, a nemzetközi ingatlanügynökség irodabérbeadási üzletágának igazgatója.

A múlt évhez hasonlóan a piaci helyzet idén is példátlan lehetőségeket kínál a bérlők számára kedvező bérleti feltételek elérésére. A tulajdonosok hajlandóak néha már irreális engedményeket is tenni annak érdekében, hogy megtartsák vagy magukhoz vonzzák a bérlőket. Mindazonáltal a Colliers International tapasztalata azt mutatja, hogy a nagyobb cégek, akiknek 1000-2000 m2 feletti irodaigényük van, legtöbbször a maradás és a bérlethosszabbítás mellett döntenek, jelentős árengedmények elérése után.

"Idén még mintegy 40 ezer m2 irodaterület kerül átadásra, míg 2011-ben további 50 ezer m2 várható. A magas üresedési ráta ellenére a minőségi kínálat már 2012 környékére eltűnhet, mivel a legjobb területek fognak először elkelni, ami bérleti díj-növekedéshez is vezethet" - hívta fel a figyelmet Saly Miklós. Példaként megemlítette a Colliers International budapesti irodájának egyik legsikeresebb idei üzletkötését, ahol a KCI Hungary-nak a Colliers jóvoltából 2 400 négyzetméteres irodaterületre sikerült szert tenni a Capital Square-ben.

A tulajdonosok számára akár előnyös is lehet most belemenni egy alacsonyabb árú, de rövidebb időtartamú bérleti szerződésbe, mivel a szerződés lejártakor már felfelé tartó ívben lehet a piac. Az erős bérlői pozíciót jelzi, hogy 2012-2013-ban lejáró szerződéseket is sikeresen lehetett újratárgyalni, ahol a bérlőnek kellően nagy bérelt területe volt.

Számos tulajdonos részéről, a finanszírozó banki nyomás növekedésének köszönhetően, akkora a kényszer a bérlők megszerzésére, hogy olyan bérleti feltételek mellett kötnek szerződést, melyek már az eredetileg tervezett megtérülést sem garantálják. A felvevőpiacot tekintve ugyanakkor a bővülő cégek és az állam jelenleg nem relevánsak, míg a Shared Service Centerek egyfajta reményt jelentenek a piac számára. Az itt található igazi minőségi kínálat viszont még a jelenlegi magas üresedési ráták mellett is gyorsan elfogyhat a szolgáltatóközpontok nagy területigénye miatt.

Az irodafejlesztők továbbra is nehéz helyzetben vannak, finanszírozást még mindig szinte lehetetlen szerezni, s a bankok magas előbérleti arányt is igényelnének, miközben a piaci környezet továbbra is törékeny. A Colliers International becslése alapján ezen a területen csak komoly, tőkeerős befektetők fognak labdába rúgni az elkövetkező években, mint a WING, a TriGranit, az SCD vagy a Skanska. (logsped)

2010.08.06.