Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  



Így változhat a segélyezési rendszer 2015-ben?

Az a cél, hogy mindenki, aki rászoruló, megkapjon minden segítséget - mondta az átalakuló segélyezési rendszerről a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A jelenlegi támogatási rendszernek vannak olyan diszfunkciói, amelyeket rendbe kell tenni - mondta Czibere Károly példaként az átláthatóságot, a széttöredezettséget említve. Az állampolgároknak egyértelműen látniuk kell, melyik támogatás mire szolgál, és hogyan juthatnak hozzá - tette hozzá. Hangoztatta továbbá: alapvető cél az igazságosság is, az kapjon segítséget, aki valóban rászorul, és oda érkezzen a támogatás, ahol a legnagyobb a baj.

A lépés kételemű - ismertette. Az úgynevezett jövedelemkompenzáló támogatásokról szólva elmondta: a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély - utóbbi egészségkárosodott és gyermekfelügyeleti támogatássá alakul, és 2 százalékkal emelkedik - elkerül az önkormányzatoktól a járásokhoz. Ezek esetében az állam, a központi kormányzat felelősségét szeretnék hangsúlyozni, az említett ellátásokat a jövőben 100 százalékban az állam finanszírozza majd.

Az ápolási díj és az időskorúak járadéka továbbra is a járásoknál marad, ugyanakkor a további, összefoglaló nevükön kiadáskompenzáló - például a lakásrezsihez kapcsolódó - támogatások teljes egészében önkormányzati hatáskörben lesznek, ezeket települési támogatásként az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk.

Március 1-jére minden önkormányzatnak el kell készítenie az új szabályozáshoz alkalmazkodó rendeletét - hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki szólt arról is, hogy azok az önkormányzatok, amelyek kevés bevétellel rendelkeznek, számíthatnak egy 30,1 plusz 5 milliárd forintos keretre.
(logsped)

2014.12.03.