Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Holttér-tükör

Kapcsolódó oldal:  Nagyobb biztonság - kötelező holttér-tükör 2008. augusztus 6-tól

Európa útjain évente 400 gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros veszti életét azért, mert a jobbra sávot váltó vagy kanyarodó tehergépkocsi vezetője az oldalra illetve hátralátás holttere miatt nem észlelte, hogy járműve közelségében tartózkodnak.

Európa útjain évente 400 gyalogos, kerékpáros, motorkerékpáros veszti életét azért, mert a jobbra sávot váltó vagy kanyarodó tehergépkocsi vezetője az oldalra illetve hátralátás holttere miatt nem észlelte, hogy járműve közelségében tartózkodnak.Az ilyen balesetek megelőzése érdekében az Európai Unió irányelvet jelentetett meg (2007/38/EK), amely Magyarországon is kötelezően alkalmazandó lesz a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű ( N2 és N3 kategóriájú), 2000 január 1. után forgalomba helyezett tehergépkocsik számára. Ezeken a tehergépjárműveken a jelenlegi tükröt utólagosan holttér mentes tükrökre kell cserélni vagy egy másik tükörrel kell kiegészíteni, ha a jelenlegi oldalra látás és hátralátás nem holttér mentes.

A magyar jogszabályok 2008 első félévében jelennek meg, a holttér-tükörrel kapcsolatos rendelkezések 2008. augusztus 6-án lépnek hatályba. Az ezt követően sorra kerülő időszakos műszaki vizsgán már a tükröket, illetve a holttér-mentességet is ellenőrzik. A nem megfelelő tükrök cseréjét, kiegészítését 2009. március 31-ig végre kell hajtani, függetlenül a soron következő időszakos műszaki vizsga időpontjától.

2009. március 31-ét követően már csak olyan N2 és N3 kategóriájú tehergépkocsik vehetnek részt a közúti forgalomban, melyeknél a jobboldali oldalra látás és hátralátás holttér mentes. A 2008. augusztus 6. és 2009. március 31. között időszakos vizsgálatra kerülő járművek forgalmi engedélyének érvényességét csak 2009. március 31-ig hosszabbítják meg, amennyiben a jobboldali oldalra látás és hátralátás nem holttér mentes. 2009. március 31-e után pedig az időszakos vizsgálat eleve sikertelen, ha a fenti követelmény nem teljesül.

Az utólagos felszerelési kötelezettség NEM vonatkozik az alábbi esetekre:
- ha a tehergépkocsi már rendelkezik a gyárilag vagy utólagosan felszerelt olyan jobb oldali visszapillantó tükörrel, tükrökkel, amely/ek/ a holttér mentességet biztosítják

- 3,5 tonna - 7,5 tonna közötti megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira, ha a visszapillantó tükör nem szerelhető fel úgy, hogy annak egyetlen alkatrésze se kerüljön 2 m-nél közelebb az útfelülethez (+10 cm eltérés megengedett) és

- ha a tükör nem szerelhető fel úgy, hogy a vezetőülésből teljes egészében látható legyen.
A holttér mentes visszapillantó tükrökkel kapcsolatos követelményeket a 2003/97/EK irányelv tartalmazza. A megfelelő tükrök az irányelv szerinti bevizsgálás eredményeként "e" jóváhagyási jellel vannak ellátva.
(GKM/logsped)

További információk:2008.04.17..