Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébHitelprogram: a könnyebb kihelyezés a cél

Kapcsolódó oldal:  Hitelprogram: a könnyebb kihelyezés a cél

A jegybanki növekedési hitelek könnyebb kihelyezését szolgálják azok a változások, amelyek május elején léptek életbe, és amelyek júniustól lépnek hatályba - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Krónikájának.

A jegybanki hitelprogram első szakaszában még nagyon szorosak voltak a határidők, csak kivételesen jól előkészített beruházással lehetett teljesíteni a feltételeket - mondta egy vállalkozó a Krónikának, aki a program második részében is részt kíván venni. "Még jobban elő lehet készíteni az ütem második építését" - jegyezte meg.

A május elejétől érvényes három fontos változást ismertetve Nagy Márton, az MNB igazgatója elmondta: "A forgóeszközöknél most már 3 évig is lehet igényelni ezeket a hiteleket, szeretnénk javítani a hosszú távú kiszámíthatóságot."

A második változtatás, hogy a növekedési hitelprogram segítségével egy kkv a befagyott hiteleket vagy az e mögötti projekteket kiemelheti, megvásárolhatja, újra működőképessé teheti - ismertette. A harmadik újdonság, hogy a beruházási hitelek esetén fél évvel meghosszabbították a határidőt, a lehívást 2015 közepéig lehet megtenni.

Júniustól az úgynevezett faktoringgal egészül ki a jegybanki növekedési hitelprogram, ez azt jelenti, hogy a hitelkérelem elbírálásakor a vevőtartozást indokolt esetben leszámítolják, hogy ez ne legyen akadálya a kölcsönfelvételnek. Május 1-jéig egyébként a program két szakaszában együttvéve 834 milliárd forint összegre szerződtek a bankok. (logsped)

2014.05.09.