Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A hitelplafon-rendelet életbe lépett

Kapcsolódó oldal:  A hitelplafon-rendelet 2010 március 1-én életbe lépett

2010 március 1-jétől életbe lépett a kormány hitelplafon-rendelete (devizahiteleket korlátozó), amely szabályozza az ingatlan-jelzáloghitelek mértékét, illetve a gépjármű-hitelezést.

A rendelet célja, hogy elősegítse a felelős hitelezést, mérsékelje a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos kockázatokat és ellenállóbbá tegye a magyarországi hitelezési rendszert. A pénzügyi intézmények a jövőben csak hitelképességi vizsgálat elvégzése alapján nyújthatnak hitelt az ügyfeleiknek.

Az életbe lépett a kormány hitelplafon-rendelete egyrészt, az ingatlan-jelzáloghitelezést szigorítják. A forinthitel aránya nem lehet nagyobb a fedezetet jelentő ingatlan értékének 75 százalékánál, euróhitelnél ennél kisebb, hatvan százalék, más devizánál csak 45 százalék lehet az arány.

Változnak az autóhitelezés szabályai is, ugyancsak márciustól. A hitel futamideje nem lehet hosszabb hét évnél. A hitel összege pedig a jármű piaci értékének 75, 60 vagy 45 százaléka lehet, attól függően, hogy forint, euró vagy más devizahitelről van szó. Pénzügyi lízing esetén a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet.

Vltoznak a gépjármű-hitelezés szabályai is: a gépjárművásárláshoz nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál. Forinthitel esetében a hitel összege nem haladhatja meg a gépjármű piaci értékének 75 százalékát, euróhitel esetében a 60 százalékát, egyéb deviza esetében pedig a 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén az arányok: 80, 65, illetve 50 százalék.

A hitelképességre vonatkozó új szabályok június 11-től lépnek életbe. Akkortól nem lehet majd hitelt nyújtani kizárólag a hitelkockázati fedezet figyelembevételével, minden egyes hitelbírálatkor meg kell vizsgálni a természetes személy hitelképességét, illetve hitelezhetőségét (MR)

2009.03.03.