Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Hibrid hajtású hajó nyártól a Balatonon

Új, környezetbarát gyorshajóval bővül idén a Balatoni Hajózási Zrt. flottája, amelyben jelenleg 22 hajó van. (hirado.hu)

Ugyancsak a főszezonra áll forgalomba a teljesen átépített Siófok katamarán. A fejlesztéseket a cég saját forrásból finanszírozza.

A leginkább az adriai jachtokra hasonlító, 25 személyes gyorshajó fő attrakciója, hogy a magyar gyártó cég hibrid hajtással látta el, vagyis dízel- és villanymotorral egyaránt képes közlekedni, a kikötőkben csak villanyhajtással működik majd. Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a Krónikának elmondta: óránkénti tíz kilométeres sebesség fölött kapcsolódik be rásegítésként a dízelmeghajtás - eközben a dízelmotor tölti az akkumulátorokat.

Ez olcsóbbá teszi a működtetést, és a környezetet is kíméli, ezért is tervezik úgy, hogy ezt a hajót június 5-én, a környezetvédelem világnapján adják majd át.

A szezonban áll majd forgalomba a minden ízében felújított Siófok katamarán, s a hírek szerint rá sem lehet majd ismerni a közel ötvenéves, szögletes hajótestre. Áramvonalas külső felületek, bababarát helyiségek, kerékpár-tárolási lehetőség jellemzi a megújult hajót, amely Magyarország első teljes akadálymentes hajója lesz. A legfelső szinten egy prémium kategóriás kávézót alakítanak ki, amely a hajóállomási várakozás során a nem utasként a fedélzetre lépő vendégeket is fogadja.

A hajóvásárlást, illetve a katamarán felújítását a cég saját fejlesztési forrásaiból finanszírozza, de, mint ahogy Halmos Gábor elmondta, reménykednek olyan pályázatok kiírásában, amelyek lehetővé tennék további két katamaránjuk felújítását is.
(logsped)

2015.05.18.