Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Európai egészségbiztosítási kártya

Kapcsolódó oldal:  
Hasznos az európai egészségbiztosítási kártya, E 111

Ingyen vagy olcsóbban ússza meg az egészségügyi ellátást az Unióban az, aki kiváltja az európai egészségbiztosítási kártyát. Az ingyenes irat beszerzését viszont nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Erre 2004 óta van lehetősége minden, Magyarországon egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezőnek, illetve az ellátásra jogosultnak

az utazó az uniós államokban ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott ország biztosítottja. Azaz ugyanazért ugyanannyit kell illetve nem kell fizetnie, mint a helyi, biztosított állampolgárnak.

A kártya ingyenes, kiállításához mindössze egy személyazonosságot igazoló okmányra, taj- és lakcímkártyára van szükség, bár nem kötelező, igencsak meggyorsíthatja az ügyintézést a biztosítási jogviszonyt igazoló irat - például iskolalátogatási, munkáltatói, nyugdíj-folyósítói igazolás. Ennek segítségével szinte azonnal, de mindenképp még a helyszínen ki tudják állítani az európai egészségbiztosítási kártyát. Ha nincs ilyen igazolás, akár egy-két hetet - ha nem szerepel jogosultként az OEP adatbázisában dolgozó, még többet - is igénybe vehet az ügyintézés.

A kártya érvényessége munkavállalóknak egy, a nyugdíjasoknak három, a tizennyolc évnél fiatalabbaknak legföljebb három évre, nagykorúságuk eléréséig szól.

Ausztriában például a kártyával ingyenes a sürgősségi ellátás, de a helikopteres mentésért már fizetni kell – kivéve, ha üzleti utasbiztosítást is köt valaki. Franciaországban az orvosi kezelések 30 százalékát, a gyógyszerek árának 35-85 százalékát kell az európai kártyával kifizetni. Máltán viszont nem érdemes fogorvoshoz menni – ott kártyával és anélkül is állnunk kell az egészségügyi ellátás teljes költségét. A kártya Horvátországban is használható, igaz, nem olyan széles körben, mint az EU-ban. (DM)

További információk:

AZ ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓJA AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁRÓL pdf  
Egészségügyi ellátás egyezményes és harmadik államokban (Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró)  
OEP  
OEP Ügyfélszolgálatok elérhetőségei  

Frissítve: 2010.06.01.