Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébHansa-Kontakt logisztikai központ építése

Kapcsolódó oldal:
  


A Hansa-Kontakt logisztikai központja elkészült Szegeden

2009. augusztus 14-én ünnepélyes felavatták az élelmiszer-, vegyiáru, ital- és dohánytermékek disztribúciójával foglalkozó Hansa-Kontakt Kft. 28 ezer négyzetméter raktárterületű logisztikai központját, a Szegedi Ipari Logisztikai Központ és Ipari Parkban.   
(logsped)
2009.08.17.

Jól halad a Hansa-Kontakt logisztikai központ építése

Három hónap mulva megnyílik a Hansa-Kontakt Kft. logisztikai központja a Szegedi Ipari és Logisztikai Központ(SZILK) területén.

Tavaly januárban jelentették be: saját logisztikai központot épít idén őszre a Hansa-Kontakt Kft. a Szegedi Ipari Logisztikai Központban, az 5-ös út mentén. A három magyar cég tulajdonában álló nagykereskedelmi vállalkozás kinőtte a Rigó utcai kábelgyári telepét. A beruházás elkészültének kőbe vésett műszaki átadási határideje július 24.

Összesen 12,5 hektáron 28 ezer négyzetméternyi gigantikus raktárbázist és irodákat építenek - tudta meg a Délmagyarország Kis Attila ügyvezető igazgatótól.

A beálló oldalon 26 kamiont képes fogadni a raktárbázis, amibe 8,5 méter, azaz egy kétemeletes ház magasságágig tornyozzák fel az árut. Hús, tejtermék, friss zöldség, gyümölcs, vegyi áru, üdítő, szeszes ital és dohánytermék elhelyezésére tervezték az óriási raktárokat aszerint, hogy melyiknek kell fagyasztás, hűtés vagy épp csak temperálás. Az ideiglenes tárolókból polcokra, onnan az összekészítőbe, végül az épület másik oldalán a kiadóba jut az áru, ahol 50 autó rakodhat egyszerre. Itt már elég alacsony raktár, ezért ennek a tetején alakították ki a padlófűtéses, klímás irodákat, tárgyalókat, szociális helyiségeket 5500 négyzetméteren.

Legközelebb Alsónémediben látni hasonlóan hatalmas logisztikai központot. Szegeden azért kell ekkora, mert Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megyei déli részén, valamint a Vajdaságban 3000 kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari üzletet látnak el innen. Naponta 3000 bizonylat készül, ennek tárolására bálteremnyi irattárat rendeznek be.

A bázison saját benzinkút, járműmosó és szerviz létesül 80 saját gépkocsijuknak és partnereik számára. A 30-40 tonnás kamionok fogadására az M0-áshoz hasonló belső aszfaltbeton utakat építenek: talajcsere után 40 centi mélyen mésszel tömörítik az alapját és arra kerül a burkolat.

A Hansa-Kontakt augusztus után költözik be az új telepére, közben egy napra sem zár be a régi helyén. Az új bázison a mostani 210-es létszámnál jóval többen, 300-an dolgoznak majd.

A beruházás összköltsége 4,5 milliárd forint. Az ügyvezető szerint 15 éve csak addig nyújtózkodnak a fejlesztésekkel, ameddig a takarójuk ér. Az új bázist a több mint 20 milliárd forint éves forgalmú Hansa-Kontakt Kft. önerőből és hitelkonstrukcióból fedezi. 250 milliós vissza nem térítendő állami támogatást kaptak, s 50 milliót informatikai fejlesztésre. Úgy számolnak, hogy a következő éveket zökkenőmentesen finanszírozni tudják, mert tapasztalataik szerint a vásárlók is ragaszkodnak a magyar kötődésű kisboltokhoz.

A GlobalLog Kft. az angolokkal tárgyal

A GlobalLog Kft. által üzemeltetett Ipari és Logisztikai Központ - tulajdonosai: Masped Zrt., Zoll Platz Kft., Szeged, MÁV kombiterminál - 43 hektárjából 20 hasznosítható. 12,5 hektár a Hansa-Kontakté, a GlobalLog 2600 négyzetméteres csarnokában az angol Imperial Tobacco bérel logisztikai központot, mellette a GlobalLog végez logisztikai szolgáltatást. Szerződtek a Volvóval; 2000 négyzetméteres logisztikai bázist és szervizt kezd építeni az idén, a DAF-fal közösen ugyancsak 2000 négyzetméteres értékesítő és szervizbázis létesül.

Most 65 százalékos a kihasználtság, a maradék 35-re az első félévben megállapodás várható két angol céggel. Akkor kitehetik a megtelt táblát, és ezzel teljesítik a várossal 2005-ben kötött megállapodást.

A GlobalLog fejleszti az infrastruktúrát. A Hansának 200 millióból épít utat, közművet, halad a teljes közművesítés, csapadékvíz-elvezetés. Pályázaton 375 millió forintot nyertek, s ugyanennyi önrésszel újabb 2600 négyzetméteres csarnokot építenek, közművet és számítógépes hálózatot fejlesztenek. (DM)

További információk:

Hansa-Kontakt Kft.  
Hansa-Kontakt Kft. Elérhetőségek  

Szegedi iroda
Telefon: 62/ 470-365
Fax: 62/558-323
Email: szeged@hansakontakt.hu

Szegedi telephely
Vevőszolgálat:
Telefon: 62/558-338, 62/470-365/173 mellék
Fax: 62/558-338, 62/470-365/177 mellék
Email: szeged@hansakontakt.hu
2009.05.12