Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Gázzal indul a nemzeti közműszolgáltató

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta: a működési költségek minimalizálásával azt szeretnék elérni, hogy a családok olcsóbban juthassanak energiához. (MTI)

A társaság várhatóan 2016-tól áramot is, a harmadik lépcsőben pedig távhőt is szolgáltat majd.

Hamarosan nemzeti közműszolgáltatóra (ENKSZ) cserélik a Főgáz feliratot. A tervek szerint a márciusban induló új energiaszolgáltató cég ugyanis a tavaly állami kézbe került Fővárosi Gázművek bázisán kezdi meg működését, de tevékenységét az egész országra kiterjesztik.

Elsőként a földgáz piacon jelenik meg az állami társaság. Aztán a második lépcsőben, várhatóan 2016-tól, az áram-, a harmadikban pedig - pontosan még nem tudni mikor - a távhőszolgáltatásban léphet be a piacra. Azért a csúszás, mert mindkét területen hosszabb ideig tart, amíg egységes rendszert dolgoznak ki a fogyasztás mérésére és a számlázásra.

Az állami társaság nonprofit alapon működik majd. Nincsenek kitűzött profitelvárások, mint napjainkban a külföldi részvényesek elvárása volt - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára. Hozzátette, az ellátás biztonságát és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt.

A gördülékeny és kényelmes ügyintézés érdekében a szolgáltatásba bevonják a díjbeszedőt és a Magyar Postát is. Ez azt is jelenti, hogy egy időben és egy helyen több mindent is elintézhetünk majd. Később a kormányablakoknál is fizethetünk vagy reklamálhatunk. Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy az ügyfelek gyorsabb és hatékonyabb ügyintézési lehetősége a cél. Dolgozunk az egykapus ügyintézésen, valamint az összevont számla megteremtésén - tette hozzá.

A híradónak nyilatkozó szakértő szerint az új társaság miatt lehet, hogy más szolgáltatók távoznak az országból. Lóránt Károly, energetikai szakértő azonban elmondta, hogy a hagyományos közgazdasági alapelv szerint a közszolgáltatásokat közösségi módon kell ellátni, tehát minden országnak saját magának kell megoldania.

Aki a későbbiekben az új szolgáltató mellett dönt, elég lesz csak az ügyfélszolgálaton átjelentkeznie.
(logsped)

2015.02.18.