Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Gázerőmű épül a Szegedi Ipari Logisztikai Központ és Ipari Park-ban

Kapcsolódó oldal:  Gázerőmű épül a Szegedi Ipari Logisztikai Központ és Ipari Park-ban

Az Advanced Power a Szegedi Ipari Logisztikai Központ és Ipari Park-ban építi fel 880 megwattos kombinált ciklusú gázturbinás erőművét.

A Forrás Szállóban tartott tájékoztatón mutatták be a szegedi KCE projektet. A KCE betűszó a kombinált ciklusú gázturbinás erőművet jelenti. A 880 megwattos építményről megtudtuk, közel 60 százalékos hatékonysággal fog üzemelni. A jelenlegi legkorszerűbb technológiával épülő gázerőmű, a többi fosszilis energiát használó erőműhöz képest közel kétszeres hatékonysággal dolgozik.

Jelenleg Magyarország összes villamos energia termelése eléri a 9200 megawattot, a szegedi egység ebből majd 10 százalékot adna. A svájci Advaced Power szerint a térség ipara fellendülőben van, középhosszú távon növekedni fog a villamos energia iránti kereslet. Úgy vélik, a 160 milliárdos beruházás 10-12 év alatt térülhet meg. További előnyként kiemelték: saját erőművel nő az energiabiztonság is. Szőcs Mihály, a KCE erőműprojekt tervezője a delmagyar.hu-nak elmondta, az infrastruktúra fejlettsége miatt esett Szegedre a választás. A budapesti mérnök kifejtette: "Megfelelőek Szeged adottságai: a kiszemelt terület a sándorfalvi nagyfeszültségű vezetékrendszertől 4 kilométerre, a nagynyomású kiskundorozsmai gázvezetéktől 3,8 kilométerre, a hűtővízhez szükséges forrástól, a Tiszától 11 kilométerre található.". Az ipari parkot a beruházáshoz át kell minősíteni, ez a feladat Szeged önkormányzatára vár.

A gázerőműveknek - a szénerőművekkel összehasonlítva - lényegesen alacsonyabb a nitrogéndioxid és széndioxid kibocsátásuk, ezért a 2013-ban életbe lépő széndioxid-kvóták megszerzésénél is előnybe kerülnek. A szakemberek állítása szerint Magyarország erőműveinek átlagéletkora meghaladja a 26 évet, a következő időszakban sokat le kell majd állítani. A gázturbinás egységeknek nincs porkibocsátása és szagtalanul, nehézfémek nélkül működnek. Az engedélyeztetést már júniusban megkezdik - folyamatosan tájékoztatva a lakosságot és a környezetvédőket is.

A szakember elmondta, a gázerőművek teljesítménye a felmerülő villamosenergia-igényekhez igazodik, így jóval gazdaságosabban lehet őket üzemeltetni, mint egy atom-, vagy olaj tüzelésű erőművet. És, ha a híreknek hinni lehet, a Nabucco vagy a Déli-áramlat Nyugat-Európa felé is ezen a térségen vezet majd keresztül - így garantált lesz a folyamatos gázellátás. Bobula kifejtette: a beruházás bejelentése előtt 2-3 évig vizsgálták a régiót, alapos előkészítés után választották Szegedet. A svájci cég munkatársa elmondta, az Advance Power független energiatermelő vállalat, csak olyan helyre épít erőművet, ahol garantáltnak a megtérülés feltételei.

A környezetvédelemről és a megújuló energiaforrásokról elmondták, a változó villamosenergia-igények miatt a az állandóan termelő, vagy éppen az időjárástól függő rendszerek képtelenek lennének biztosítani a szükséges árammennyiséget. Ennek ellenére szükséges az ilyen irányú fejlesztés is, bár a rendszerek kiépítési ára többszöröse a gázturbinás erőművekénél.

A szegedi erőmű 1,3 millió háztartást lát majd el energiával, az építkezés során közel 1000 embernek ad majd munkát.

Két szakaszban valósul meg a beruházás, első ütemben egy 440 megawattos blokk készül el. A tényleges építkezést 2012-ben kezdik, áramot 2015-től termel a gázturbinás erőmű. (DM)

További információk:2010.05.25.