Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A gazdaság talpraállítására akcióterv

Kapcsolódó oldal:  A gazdaság talpraállítására 29 pontos akcióterv

16 százalékos egykulcsos családi adózás, különadó a bankokra, jelentősen mérsékelt társasági adó, takarékoskodás az állami szférában.

A gazdasági akcióterv részletei

Huszonkilenc pontban sorolta fel a kormánya által javasolt intézkedéseket Orbán Viktor kedden a parlamentben az első gazdasági akciótervet ismertetve. A miniszterelnök közölte: a terv két fő gondolatra koncentrál, az új gazdasági rendszer kialakítására és a kölcsönös felelősségvállalás bevezetésére.

1. A társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt.

2. Egykulcsos 16 százalékos családi jövedelemadózás bevezetését javasolja a kormány, erre két év alatt állna át az ország. Ennyi idő alatt kivezetik az adórendszerből az adójóváírás intézményét.

3. A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölését javasolta Orbán.

4. Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni.

5. A miniszterelnök szerint a vérszerinti egyenes ági rokonoknál az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs.

6. A beruházások során ma 51 engedélyt kell kérni, ennek harmadának eltörlése 7. A kormányfő azt javasolja, hogy az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd "térjünk át egy újra".

8. Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia

9. Adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot - kezdeményezte a kormányfő.

10. Orbán Viktor azt javasolta, hogy fogadják meg a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérését, és tegyék újra áfamentessé az adományozást.

11. Javasolja azt is, hogy a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék.

12. Széchenyi kártya hitelkeretének 50 millió forintra emelése

13. A kormány külön előterjesztést készít az európai uniós források radiális átrendezésére a kis- és közepesvállalkozások (kkv) javára.

14. költségstop az állami és költségvetési intézményekben

15. A közszféra bérkiadásainak átalakítása

16. A költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál

17. Külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

18. Orbán Viktor azt javasolja, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

19. Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta, hogy havi bruttó kétmillió forintos fizetési plafont vezessenek be az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a nemzeti bankot is.

20. Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra - jelentette be Orbán Viktor; közölte azt is: elrendeli a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az állami vállaltoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

21. A miniszterelnök azt javasolja, hogy a pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentsék 15 százalékkal.

22. Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek

23. Közölte, teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

24. Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását is bejelentette Orbán Viktor, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

25. Megadóztatja a kormány három évre a bankokat, biztosítókat, és pénzügyi cégeket 13 milliárdról 200 milliárdra emeli a költségvetésbe fizetendő összeget.

Bevezetik a bankadót: a bankok, biztosítótársaságok és pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetést emeljék 13-ról 200 milliárd forintra - javasolta Orbán Viktor.

A kormány tárgyalásokat kezd a bankok képviselőivel, hogy a bankadót milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között; Orbán Viktor közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

26. A kormány azt javasolja, hogy jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehessen bejegyezni.

A kormány meg akarja állítani a devizahitelek terjedését, ezért azt javasolja, hogy a jövőben jelzálogbejegyzés csak forint alapú lakásvásárlási hitel esetén legyen engedélyezhető - jelentette be Orbán Viktor.

27. Orbán Viktor azt javasolta, hogy vezessék be a másodlagos élelmiszervizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

28. A miniszterelnök felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

29. A kormány 2010. december 31-ig meghosszabbíja a kilakoltatási moratóriumot - közölte a miniszterelnök.

(MR)

2010.06.08.