Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Gázártámogatás és távhőtámogatás 2009

Kapcsolódó oldal:  



A kormány módosította a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhő-felhasználás szociális támogatásáról szóló rendeletét. A változtatás szerint a támogatott időszak 2009. december 31-ről 2010. április 30-ra változik.
Ez azt jelenti, hogy ha valakinek a támogatása 2009. december 31-én fennáll, akkor annak nem kell új kérelmet benyújtani,   
(SZMM)
2009.12.19.

Gázártámogatás és távhőtámogatás 2009

A gázár- és távhő támogatási rendszer 2009. évben az ideihez képest alapvetően nem módosul.
A jogosultsági feltételek változatlanok maradnak, így jövőre is várhatóan a háztartások 60%-a részesül támogatásban. Továbbra is a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján lesznek jogosultak a családok a támogatásra. A jövedelmi kategóriák és a kategóriákhoz tartozó sávhatárok sem módosulnak.


A Magyar Államkincstár mindazok részére, akik az idén támogatásban részesülnek, december hónap folyamán postai úton eljuttatja a 2009. évi igénylőlapot.
Az igénylőlap hozzáférhető a kincstár ügyfélszolgálati irodáiban,

letölthető

Igénylőlap a 2009. évi energiafelhasználási támogatás megállapításához doc ,

illetve elektronikusan kitölthető (FIGYELEM! Az elektronikus kitöltés önmagában nem minősül igénylésnek! Az igényléshez kérjük NYOMTASSA KI, ÍRJA ALÁ - a táblázat megfelelő oszlopában, továbbá az utolsó oldal alján - és a szükséges MELLÉKLETEKKEL EGYÜTT küldje be a kincstár illetékes szervéhez.)

A kérelmet a kincstár lakóhely szerint illetékes szervéhez kell benyújtani. Azok, akik 2009. január 31-éig benyújtják az igényüket, 2009. január 1-jétől megkapják a támogatást. Ha a kérelem benyújtására január 31-e után kerül sor, akkor a támogatás a kérelem benyújtását követő hónaptól jár.

A kérelemhez most sem kell jövedelem-igazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. A 2008. évhez hasonlóan a kitöltendő igénylőlapon a háztartás minden egyes tagjának adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl.: gyermekek), ott a "nincs" szót kell szerepeltetni. A beadott igénylések fokozottabb ellenőrzésére, visszaélés esetén továbbra is szigorú szankciókra lehet számítani.

A támogatás mértéke mind a négy jövedelmi kategóriában az ideivel azonos marad, és az átlagfogyasztást figyelembe vételével támogatott gáz mennyisége sem változik: a háztartások 2000 m3-ig, a nagycsaládosok 4000 m3-ig vehetik igénybe a támogatást.

A szociális támogatás jogosultsághatára felett élő, távhőfelhasználó családok számára továbbra is működik a 2008. október 1-jén bevezetésre került szisztéma, amely szerint a 2009. évi jogosultsági, azaz a január 1. és december 31. közötti időszakban a fűtési szezonra eső 6 hónapon keresztül (a január 1-jétől március 31-ig, illetve az október 1-jétől december 31-ig terjedő időszakban elfogyasztott hőmennyiség után) havi 1 150 Ft távhődíj-juttatásban részesülnek, amelyet külön igényelni nem kell.

A gázfogyasztás és távhőfelhasználás 2009. évi szociális támogatása jövedelmi kategóriánként


* 2009. évi nyugdíjminimum alapján: 28 500 Ft
** Azon távhővel fűtő háztartásokat, amelyek jövedelmük alapján nem jogosultak szociális alapú támogatásra, a 2009. évi jogosultsági időszak fűtési szezonra eső fogyasztása tekintetében havi fix összegű távhődíj juttatás illeti meg.

- Gáz- és távhőtámogatás kalkulátor

- Tájékoztató a jövedelem számításáról és feltüntetéséről a gáz- és távhőtámogatás igénylése során

- Tájékoztató a lakossági vezetékes gázfogyasztás és távhő-felhasználás 2009. évi szociális támogatásáról

- Gyakran ismételt kérdések

- A mezőgazdasági őstermelők jövedelmének a 2009. évi energiatámogatásra való jogosultság szempontjából történő megállapítása

- Igénylőlap / Tájékoztató az igénylőlap kitöltéséhez

- Az energiatámogatás megállapításához szükséges igénylőlapot az alábbi címekre kell eljuttatni

- Tájékoztató közös képviselőknek

- Közös képviselői nyilatkozat gáz- vagy távhőszolgáltatás igénybevételéhez

- Közös képviselői nyilatkozat gáz- vagy távhőszolgáltatás igénybevételének megszűntetéséhez (SZMM)
2008.12.10.