Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Gázárkedvezmény a nagycsaládosoknak 2011

Kapcsolódó oldal:  



Gázárkedvezmény a nagycsaládosoknak 2011

A nagycsaládosoknak 2011. február 28-ig kell jelezniük a gázfogyasztással összefüggő kedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstár felé, a támogatás 2011 januárjától érvényes.

A sávos gázárváltozás alapján a lakossági fogyasztóknál 1200 köbméter éves fogyasztásig nem változik az ár, efölött kerül sor drágulásra, s lakossági fogyasztók 66 százalékánál semmilyen, vagy csak minimális gázáremelkedés várható január 1-től. A szabályozás bevezeti a nagycsaládosokat megillető kedvezményt, amit a három vagy annál több gyermeket nevelő család vagy nevelőszülő vehet igénybe.

A kedvezmény mértéke

- három gyermekig 200 köbméter per év gyermekenként,
- negyedik gyermektől pedig 300 köbméter per év.

Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt "természetben" kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1200 köbméter fogyasztás növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel. Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a támogatást a társasház számlájában érvényesített pénzbeli kedvezmény formájában veheti igénybe. A kedvezménynek a családhoz történő eljuttatásáról a közös képviselő köteles gondoskodni a szociális gázár-támogatási rendszerben megszokottakhoz hasonló módon.

A nagycsaládos kedvezményre vonatkozó jogosultságot a Magyar Államkincstár kérelemre határozatban állapítja meg. A kedvezmény január 1-jétől jár a nagycsaládosoknak. Az igénylőlapokat a Magyar Államkincstár január 15-ig juttatja el az érintett fogyasztókhoz, akik a kérelmet február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes kirendeltségéhez, ahol azokat március 31-ig bírálják el.

A társasházak esetében a lakossági fogyasztók körében érvényes árkategóriák nem alkalmazhatóak, ugyanis a társasházak fogyasztása olyan mértékben haladja meg az 1200 köbmétert, ami összességében a lakossági fogyasztók körében általánosan alkalmazott díjszabások esetén aránytalan árnövekedéshez vezetne. Ezért a társasházak esetében önálló, 4,9 százalékos átlagáremelést kitevő díjszabást vezetnek be. Az 1200 köbméter fogyasztásra vonatkozó kedvezmény alóli kivonás nem diszkrimináció, hanem a társasházak részére ily módon valósítható meg az arányos és méltányos árnövekedés - írja közleményében az NFM. (MR)

További információk:



2011.01.03.