Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal Ingatlan  >>>

Galéria: A művészet, az üzlet és a közösségi élet új találkozási pontja

A régóta üresen álló Baross Gábor téri foghíjtelken építészeti kuriózumnak számító irodaház építésébe kezd a spanyol érdekeltségű Gestesa Magyarország. A Galéria tervezője Skardelli György építész a Gestesa fejlesztési koncepcióját követve a tervezéskor egyaránt figyelembe vette az építészeti, a városfejlesztési, a kulturális és a közösségi értékeket, megteremtve így a művészet, az üzlet és a közösségi élet új találkozási pontját Budapest keleti kereskedelmi folyosóján - hangzott el a beruházás pénteki bemutatóján.RA spanyol ingatlanfejlesztő és befektető Gestesa Csoport magyarországi képviselete egyedülálló irodaház-építésbe kezd a Budapest keleti kereskedelmi folyosóján elhelyezkedő, régóta üresen álló Baross Gábor téri foghíjtelken. A társaság ingatlanfejlesztési értékszemléletéhez híven az elismert és a szakma által többszörösen kitüntetett építész, Skardelli György közreműködésével egy építészeti, városfejlesztési, kulturális és közösségi értékeket teremtő épületet álmodott meg.

Transzparencia, elegancia és kortárs szellemiség - összegezte Skardelli György a Galéria vizuális üzenetét. Az épület úgy őrzi a XIX. századi Budapest legnemesebb hagyományait, hogy közben érvényesíti a XXI. századi fejlődést is. A környező épületek történeti építészeti stílusú, téglából és vakolatból álló elemgazdagságát a homlokzati transzparens felület fényből és árnyékból összeálló motívumgazdagsága ellensúlyozza. A Galéria egyik védjegye ugyanis áttetsző üveghomlokzata, mely egyedülálló módón interaktív kapcsolatot hoz létre az épület és környezete között: a természetes fényviszonyok és a mesterséges háttérvilágítás váltakozásával az épület megjelenése napszakonként és évszakonként változik, folyamatosan alakul, mindig más arcot mutat.

A Galéria U-alakú tömbje magába fogadja a Baross tér egy darabját, az épületben lévőknek pedig a lehető legnagyobb érintkezési felületet biztosítja a külvilág felé, miközben homlokzati üveghártyája zavartalan nyugalmat nyújt a mögötte létrehozott közösségi térnek.

A háromszintes, pincegarázzsal együtt tízszintesre tervezett, "A" kategóriájú irodaház bruttó bérbe adható területe 14 ezer négyzetméter lesz. Hat emeleten irodák találhatók majd, míg a földszinten egy hatalmas, nyilvános, kiülésre alkalmas tér kerül kialakításra, mely teljes egészében közösségi funkcióknak ad helyet kávézóval, étteremmel, bankfiókkal és üzletekkel. Az átriumos tér passzázsként folytatódik a hátsó utca felé, összekötve a Baross teret a Mosonyi utcával. Az elképzelések szerint a passzázs egy kortárs művészeti galériának ad helyet, elegyítve a kulturális, a közösségi és a magán funkciókat. Az épület mindezeknek köszönhetően több lesz egyszerű irodaháznál.A Galéria terve tavasszal került a Fővárosi Tervtanács elé. A tanács Finta Józseffel, a szakmai bírálatra felkért opponenssel teljes mértékben egyetértve a bemutatott tervet rendkívül magas színvonalúnak találta, a tervezőt dicséretben részesítette.

Skardelli György, a Galéria tervezője hangsúlyozta: "Örömömre szolgál, hogy a Galéria létrehozásában szerepem lehet, hiszen egy építész számára mindig fontos szempont, hogy építészetileg értékeset, esztétikusat és egyedülállót alkothasson. A Gestesa minőségi, értékalapú építészeti szemlélete igen ritka a piacon, így megtiszteltetésként ért, hogy engem kértek fel az épület megtervezésére."

Gyöngyösi Zoltán, a Galéria fejlesztője, a Gestesa cégvezetője a projekt bemutatása kapcsán elmondta: "A Skardelli Györggyel történő együttműködés garanciát jelenthet arra, hogy egy fejlesztői felelősségvállalásból példát mutató projekttel tegyük le a névjegyünket Budapesten. Úgy érezzük, mára joggal bízhatunk abban, hogy a Galéria nemcsak üzleti siker, hanem a kerület megújulásának újabb tanúbizonysága és Budapest fontos urbanisztikai értéke lesz." (logsped)
2007.10.29.