Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA földhivatali adatok online is elérhetők

Kapcsolódó oldal:  A földhivatali adatok online is elérhetők

A tulajdoni lap hiteles másolatához már az interneten is hozzájuthatunk. A TakarNet-rendszerhez bárki hozzáférhet, aki az ügyfélkapun keresztűl regisztrál.

Az új elektronikus adatszolgáltatást a www.foldhivatal.hu címen keresztül érhetik el az állampolgárok, ügyfélkapu regisztrációval.

Az E-hiteles tulajdonilap-másolat ára 3600 forint, a nem hiteles tulajdoni lapé 1000 forint.

A tulajdonilap-adatokat már 11 éve számítógépen kezelik a földhivatalok, és 2007 óta az ország teljes területének digitális ingatlan-nyilvántartási térképei is elérhetők elektronikus formában. A fejlesztések fontos állomása volt a TakarNet rendszer kialakítása, amelynek szolgáltatásait külső regisztrált felhasználók (közjegyzők, bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, nyomozó hatóságok) 2003 óta vehetik igénybe munkaidőben.

A földügyi szakigazgatás célja a fejlesztéssel az volt, hogy az ingatlanforgalom mindenki számára biztonságossá, az elektronikus adatszolgáltatások egységessé, elérhetővé és egyszerűbbé váljanak. Ennek érdekében pályázott a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) a VM Földügyi Főosztályának (VM FF) közreműködésével és a minisztérium támogatásával a Digitális Földhivatal koncepció első szakaszát megvalósító TakarNet24 projektre, amelyet a kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programja (EKOP) kiemelt projektjei közé választott. A projekt mintegy 2 milliárd forint támogatást nyert el 2008-ban.

A szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető bankkártyás elektronikus fizetéssel. A tulajdoni lap első része (havonta 20 darab) ingyenesen is lehívható.

Az ingatlan azonosítása helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresésre is van lehetőség.

A tulajdoni lap

Az ügyvédnél, a szerződéskötésnél csak a hitelesített tulajdoni lapot fogadják el. Három részből áll:

- az első az ingatlant és adatait mutatja meg,
- a római II-essel jelzett rész a tulajdonosok adatait tartalmazza,
- a III-as rész a legfontosabb: ha itt bejegyzés van, az többnyire egy teher, amely átmenetileg forgalomképtelenné teszi az ingatlant.
A széljegy szerves része a tulajdoni lapnak: bármilyen kérelem esetén ezzel a lap tetején található "információval" látják el a (DM)

További információk:2011.07.09.