Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébFelavatták a GYSEV első FLIRT-motorvonatát

Kapcsolódó oldal:  Felavatták a GYSEV első FLIRT-motorvonatát

Felavatták a soproni vasútállomáson a GYSEV Zrt. első FLIRT-motorvonatát. (MTI)

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az átadáson hangsúlyozta: fontos, hogy a munkába vagy iskolába járók kényelmesen és gyorsan juthassanak el úti céljukhoz.

Kiemelte, 2010 óta a vasút helyzete megszilárdult, az utasszám - a korábbi évtizedekkel ellentétben - növekedésnek indult. A kormány elsősorban azok érdekében dolgozik a közlekedés megerősítéséért, akik ezt nap mint nap igénybe veszik - mondta a miniszter.


MTI Fotó: Nyikos Péter


A tárcavezető emlékeztetett rá: a vonatbeszerzés a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd szakasz 50 milliárd forintból, ezen belül 42 milliárdnyi uniós forrásból végrehajtott fejlesztésének eleme.

Megjegyezte: itt a hasonló projektekhez képest fele áron elvégzett munkálatokat követően 120 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok, ami a teherfuvarozás lehetőségeinek javulásával a régió növekedését támogatja. A miniszter hozzátette, az újabb 42 motorvonat beszerzésével 2015 második félévében több mint száz tagból álló, európai kényelmi színvonalat biztosító FLIRT-flotta működik majd a hazai vasútvonalakon.

Dávid Ilona, a vasúttársaság elnöke arról beszélt, hogy a GYSEV mostanra "kinőtte magát, nagyon sok mindent letett az asztalra és egy nagyon versenyképes társasággá alakult", a fejlesztések - köztük a következő évek vasútvonal-villamosításainak - előnyeit pedig az utasok is élvezni fogják.

Ezeket a lehetőségeket, tette hozzá, nagy mértékben köszönhetik "annak a kormánynak, amelyik a vasút mellett tette le a voksát a közösségi közlekedés területén belül, és biztosította számunkra az európai uniós forrásokat". Október elején közölte az MTI-vel a vasúttársaság, hogy a Stadler lengyelországi gyárában elkészült a cég által megrendelt első FLIRT-motorvonat, annak a négydarabos flottának az első járműve, amelyről a GYSEV és a Stadler még 2012 áprilisában írt alá szállítási szerződést. A vasúttársaság összesen 10 új FLIRT vonattal bővíti eszközparkját, ugyanis egy idén aláírt szerződés értelmében további 6 vonatot rendelt még a Stadlertől.

Tavaly április 12-én, a GYSEV és a Stadler szerződésének aláírásakor elhangzott: a megállapodás összértéke 20,3 millió euró. Akkor még azt közölték, hogy az első vonatot 2014 elején, míg az utolsót 2014 közepéig adják át a GYSEV-nek. (logsped)

2013.10.09.