Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  

Ipari Parkok   

Felavatták a Szászbereki Ipari Parkot

Felavatták a Szászbereki Ipari Parkot Felavatták az egymilliárd forintos beruházással készült Szászbereki Ipari Parkot. A szászberkiek arab megrendelők részére állítanak elő takarmányt, kizárólagos szerződéssel.

Az ipari park infrastruktúrája közel egymilliárd forintból épült meg, a következő lépés pedig a pelletáló próbaüzeme lesz, 2009 márciusában. Ezután a biomassza-erőművet is elindítják, eleinte csak tesztüzemben - mondta Vasas Zsuzsanna, Szászberek polgármestere. A kapcsolódó beruházások összesen negyvenkétmilliárdot tesznek ki.

A nagyberuházás három szempontból is nagy jelentőségű. Hátrányos helyzetű térségben történik, másrészt számos, közvetett munkahelyet jelent a bioenergetikai alapanyag-beszállítóknak. Az ipari parkban létrejövő biomassza-erőmű ráadásul csökkenti Magyarország meglehetősen egyoldalú energiafüggőségét.

Szászberek polgármestere elmondta: egyéb munkahelyteremtő beruházásokkal kapcsolatban is tárgyalások folynak, mivel a hulladékhő nemcsak a pelletáló üzemben hasznosítható, hanem a kertészeti, primőrtermesztéssel foglalkozó vállalkozások számára is olcsó energiát jelent.

Az évi nyolcvanezer tonna alapanyagot feldolgozó pelletáló üzem közvetlenül száz embernek ad munkát, de együttműködési formák szerveződnek a pelletálás alapanyaga - a fehérjében gazdag lucerna - termesztésére is, ami további több száz munkavállaló számára jelenthet megélhetési formát. Az olasz-magyar vegyes vállalat az arab világ állattartóinak szállít majd takarmányt. (mfor)

További információk:

Szászbereki Integrált Környezetvédelmi Ipari Park  
Szászberek Önkormányzat  

2008.08.25.