Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Ezer forintos bankjegy fémcsíkkal

Kapcsolódó oldal:  Péntekig fizethetünk a fémcsík nélküli ezressel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi bejelentésének megfelelően pénteken bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat, így szeptember 1-jétől az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott bankjegyekkel lehet fizetni.

Az MNB csütörtöki közleménye szerint szeptembertől a kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és posták még legalább fél évig becserélik a régi ezreseket.

A Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1.000 forintos bankjegyeket, és az idén június 6-án jelentette be, hogy a régi típusú 1.000 forintosokkal csak augusztus 31-ig lehet fizetni.

Az új és a régi típusú ezresek között az a legfontosabb különbség, hogy az új 1.000 forintos előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomat került.

A jegybank 2007 elejétől már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1.000 forintost hozta forgalomba, így a régiek részaránya folyamatosan csökkent, és a mindennapi vásárlások alkalmával már csak elvétve lehet találkozni a fémcsík nélküli ezressel.

A közlemény szerint akinél még mindig van régi típusú, azaz fémcsík nélküli 1.000 forintos bankjegy, péntekig felhasználhatja, vásárolhat vele, de szeptembertől már csak a fémcsíkkal ellátott 1.000 forintosokat fogadják el fizetéskor, mert a régi már nem lesz törvényes fizetőeszköz.

Akinél ezután is marad 2006 előtt kibocsátott ezres, annak sem vész el a pénze, a kereskedelmi bankok, a takarékszövetkezetek valamint a posta fiókjaiban ugyanis szeptembertől legalább fél évig, a Magyar Nemzeti Bankban pedig húsz évig, 2027. augusztus 31-ig lehet névértéken beváltani a régi ezreseket. (nol)
2007.08.31