Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébE-útdíj: stabilizálódott a helyzet

Kapcsolódó oldal:  E-útdíj: stabilizálódott a helyzet

A hétfői nehézségek után kedden már rendben működött az e-útdíj-rendszer, és a határátkelőkön is folyamatos a forgalom. Erről az e-útdíj szakmai projektszóvivője a röszkei autópálya-határátkelőn kedden tartott sajtótájékoztatóján beszélt. (MTI)

Kibédi-Varga Lajos hangsúlyozta: a problémák megoldódtak, a fogalom zavartalan. "Minden nagy rendszer indulása okozhat nehézségeket, emellett az informatikai rendszert egy külső támadás érte, amit az informatikusok sikeresen elhárítottak. Emiatt tegnap voltak kisebb üzemszünetek, azóta azonban stabilizálódott a helyzet, és beállt az üzemszerű működés" - mondta.

A legfrissebb adatok szerint a forgalmi fennakadások megszűntek a határállomásokon is, ahol hétfő reggelre több kilométeres sorokban torlódtak fel a belépésre érkező kamionok. Kedden az értékesítési pontokon és az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban meg lehet vásárolni a viszonylati jegyeket, fedélzeti eszközzel történő önbevalláshoz pedig fel lehet tölteni a folyószámla-egyenleget - tette hozzá.

Az illetékes szóvivő elmondta: jelenlegi adataik szerint 17 900 regisztrált ügyfelük van. Emellett 68 500 járművet és 10 600 fedélzeti eszközt rögzítettek rendszerükbe eddig. Röszkén a sajtótájékoztatóval egy időben több segítő is dolgozott a határátkelőn. A kamionosok tőlük kaphatnak információkat az útdíjjal kapcsolatban.

Az egyik szerb kamionos azt mondta, érthető az útdíj bevezetése, és jó, hogy vannak segítők a határátkelőn, akik tájékoztatják az utazókat, de talán több ember kellene, aki a kamionosok anyanyelvén tudna információval szolgálni. Egy magyar kamionos, Kovács Tamás arról beszélt: még nem tudja, hogyan működik pontosan a rendszer, de sokan a némethez hasonlítják. Ha azonban megismerik a működését, nem lehet probléma. Tudomása szerint egy Röszke-Hegyeshalom út mintegy 30 ezer forintba kerül. Szerinte a tranzitforgalomra ez hatással lehet, hiszen azoknak, akik eddig átutazásra - akár kis kerülővel is - használták a magyar utakat, már nem fogja megérni erre jönni, hiszen nem lesz olcsóbb a környező országoknál.

A mintegy 6500 kilométernyi magyarországi úthálózaton érvényes elektronikus fizetési rendszerben a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek után kell a megtett úttal arányos díjat fizetni július 1-jétől. (logsped)

2013.07.03.