Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Átfogó EU iparipark-fejlesztési stratégiát szeretne az IPE

Kapcsolódó oldal:  Átfogó EU iparipark-fejlesztési fejlesztési stratégiát sürget az IPE

A magyar ipari parkok fejlődésére is kedvezően hatna, ha az Európai Unió az EU 2020 stratégia részeként programot fogadna el az ipar, tudományos és az innovációs parkok fejlesztésére.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGBSZ) ipari szerkezetváltási tanácsa Tóth János előterjesztésében úgy határozott, hogy európai szintű átfogó ipari park fejlesztési stratégia megalkotását sürgeti.

Tóth János - aki az EGBSZ magyar tagja - hangsúlyozta: egy európai iparipark-fejlesztési stratégia segítené a meglévő adottságok kihasználását a válság kezelésben, a gazdasági növekedés beindításában.

Az IPE elnöke elmondta: számításuk szerint Magyarországon a meglévő ipari parkokban az elkövetkező tíz évben mintegy 250 ezer új munkahely teremtésére van lehetőség, hiszen a több mint 200 magyar ipari park átlagos betelepítettsége mintegy 50 százalék.

Tóth János szerint a jövőben nemcsak az ipari parki infrastruktúra kiépítését, hanem a betelepült cégeknek nyújtandó szolgáltatást is támogatni kellene.

Az IPE elnöke utalt arra, hogy jelenleg a regionális operatív programokban jelentős összeg áll az ipari parki infrastruktúra kiépítésére. Ahhoz viszont, hogy a 2013. utáni európai uniós költségvetési ciklusban is legyen fejlesztési forrás erre a célra, szükség lenne hosszú távú koncepcióra, egy európai uniós iparipark- fejlesztési stratégiára. (VG)

2010.07.11.