Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÉrdemes a régi forinthiteleket kiváltani

Kapcsolódó oldal:  Érdemes a régi forinthiteleket kiváltani

Szakértők szerint 400 milliárd forintnyi olyan hitel van az embereknél, amelyeket érdemes új, forinthitellel kiváltani. Jelenleg rendkívül alacsonyak a kamatok és akár öt éves, fix kamatozást is választhatnak az ügyfelek. Egy 10 milliós hitel esetében így évente akár 170 ezer forintot is meg lehet spórolni. (M1 Híradó)
(logsped)


2005-ben csaknem 5 millió forintnyi, svájci frank alapú hitelt vett fel a Híradóban bemutatott salgótarjáni Andó család. Azért választották ezt a konstrukciót, mert a bankban ezt ajánlották nekik. Akkor azt gondolták, hogy megvalósult az álmuk, ugyanis egy 60 négyzetméteres panel lakásból 90 négyzetméteres családi házba költöztek. Azóta viszont majdnem a kétszeresére növekedett a törlesztő részletük, ami nagyon megterheli a családi kasszát. "Úgy gondoltuk a szerződéskötéskor, hogy a kezdőrészlet összegét vállalni tudjuk a teljes futamidő alatt, ez 42 ezer forintos összeg volt, mind a kettőnknek van munkahelye, és volt is, tehát biztosan biztosak voltunk abban, hogy ezt tudjuk teljesíteni, ám az elmúlt évek alatt hát kétségbeejtő volt, ahogy megemelkedett ennek a törlesztő részletnek az összege" - nyilatkozta Tóth Mariann.

2004 és 2008 között vették fel a legtöbb deviza, főleg svájci frank alapú hitelt. A törlesztő részletek azóta azért növekedtek majdnem a duplájára, mert több mint 50 százalékkal nőtt az árfolyam és az akkor alacsony kamatok mára 25 százalékkal lettek magasabbak.

Ezzel szemben a forint alapú hitelek kamatai főleg az alacsony infláció miatt az elmúlt években kevesebb, mint a felére csökkentek, ezért a régi hiteleket érdemes új hitellel kiváltani. Ráadásul ezeknél nincs árfolyamkockázat és a kamatot is lehet hosszabb időre rögzíteni. "3 havi, egy éves, 3 éves, vagy 5 éves kamatperiódust lehet választani. Ez azt jelenti, hogy például egy 5 éves kamatperiódus választása esetén a törlesztő részlet öt éven keresztül nem változik" - közölte Rajna Gábor, a K&H Bank marketing igazgatóságának vezetője.

A hitelkiváltással évente több tízezer forintot lehet spórolni. Például egy 2004-ben 20 évre felvett, 10 milliós svájci frank alapú hitel törlesztő részlete kezdetben 72 ezer forint volt, ami mára 126 ezerre nőtt. Ha ezt új, forint alapú hitellel váltja ki az adós, akkor havonta 14 ezer forinttal kevesebbet, vagyis 112 ezer forintot kell fizetnie. Így évente majdnem 170 ezer forintot lehet megtakarítani, ami a hátralévő, 10 éves futamidő alatt 1 700 000 forintot jelent.

Körülbelül ugyanilyen mértékű megtakarítás érhető el a régi, 10-12 százalékos, magas kamatok mellett felvett forinthiteleknél is, vagyis azokat is érdemes kiváltani.

Felmérések szerint 400 milliárd forintnyi olyan hitel lehet az embereknél, amelyeket érdemes újra cserélni. (logsped)

2014.04.23.