Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAz energetikai besorolás a lakáshirdetésekben 2013. januártól kötelező

Kapcsolódó oldal:  Az energetikai besorolás a lakáshirdetésekben 2013. januártól kötelező

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereskedelmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakás energetikai minősítését 2013 év január 9-től - az erről intézkedő kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben. (MTI)

Az eredeti rendelet azt írja elő, hogy 2009-től aki eladja vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt.

Ehhez képest új szabály, hogy a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai besorolást (az A, B, vagy más betűjelet). A szöveg úgy fogalmaz: amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll. Ez azzal a változással van összhangban, hogy a módosítás a bérbe adók számára - az egy évnél hosszabb bérbeadás esetében - 2015. január 9-ig még önkéntessé teszi a tanúsítvány elkészíttetését.

Az energetikai tanúsítvány továbbra is 10 évig lesz érvényes, de ha a követelmények időközben változnak, akkor újra el kell készíttetni a tanúsítványt. A magyar szabályozás eddig nem foglalkozott azzal az uniós előírással, hogy 2021-től már csak alacsony - közel nulla - energiafogyasztású épületek kaphatnak építési engedélyt.

A szigorúbb előírások majdani megjelenése előtt készült tanúsítványokat tehát újra el kell készíttetni. A tanúsítványok bekerülnek az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.

Új elem a tanúsítvány utóellenőrzése. Évente az elkészített tanúsítványok 2 százalékát kell - véletlenszerű kiválasztással - megvizsgálni. A rendelet a részletekről csak annyit mond, hogy a tanúsítók nem végezhetnek utóellenőrzést.

Végül új előírás a tervezetben, hogy nemcsak az azonos lakásoknál, hanem az azonos terv alapján, azonos gépészettel készített családi házak esetében sem kell valamennyi számára újra számolni a tanúsítványt, az első alapján kiállítható a többire is. (logsped)

További információk:

176/2005 (VI.30) Korm. r. az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról   


2012.07.01.