Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Elektronikusan is lehetne kötelezőt biztosítást kötni

Egy várhatóan az ősszel parlament elé kerülő módosító javaslat szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) ezentúl teljesen elektronikus formában is megköthető és felmondható lenne – ismertette a Portfóliónak a tervezetet Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyaror­szági Szövetsége (FBAMSZ) gépjármű­szekciójának elnöke. (MI)

A módosítás bevezetésére azért van szükség, mert a jelenleg hatályos törvény alapján a kgfb esetében eddig mindez az írásbeli formához volt kötve.

Papp Lajos szerint az évfordulós szerződést a biztosító továbbra is csak és kizárólag írásbeli alapon mondhatja fel a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal. Az ügyfél ugyanakkor a felek megállapodása alapján ugyanúgy a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal, de már elektronikusan is felmondhatja a szerződést, akár indoklás nélkül. Bár a biztosítók és az alkuszok már most is biztosítják internetes úton a szerződések felmondásának lehetőségét, illetve újak kötését, a nagy különbség az eddigiekhez képest az lesz, hogy ezt nem kell írásos szerződéskötésnek vagy felmondásnak követnie.

Az elektronikus út nem jelent teljes szabadságot, a felek megállapodásába foglalt, vagyis a biztosítási szerződésben meghatározott csatornákat lehet használni. Az idén az utóbbi évekénél is visszafogottabb év végi kgfb-kampányra számítanak az alkuszok, hiszen a január 1-jei évforduló most már csak az autósok mintegy negyedét érinti.
(logsped)

2017.09.16.