Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Elektronikus Diákhitel-ügyintézés 2011

Kapcsolódó oldal:  Elektronikus Diákhitel-ügyintézés 2011

A jövőben a Diákhitel Központ ügyfelei elektronikus úton is intézhetik a Diákhitellel kapcsolatos ügyeiket a Társaság újonnan indított Diákhitel Direkt szolgáltatásán keresztül.

Az új direkt kapcsolat lehetővé teszi az adatváltozások bejelentését, egyenleg-lekérdezést, vagy a hitel összegével kapcsolatos változások ügyintézését a világhálón keresztül. Az új diákhitelesek számára a hiteligényléssel egy időben nyílik mód a Diákhitel Direkt szerződés megkötésére. A Diákhitel Direkt szerződést - a személyazonosság igazolása miatt -, személyesen kell benyújtani az ügyintézésben közreműködő bank- és takarékszövetkezeti fiókokban, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben. A benyújtási helyek listája a Társaság honlapján megtalálható.

A rendszert az ügyfelek már most élesben tesztelhetik, hiszen aktuális a tanév első hiteligénylésének határideje szeptember 15-e. Azok a hallgatók, akik még soha nem kértek Diákhitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, eddig a határidőig kell, hogy leadják kérelmeiket. Akik korábban már részesültek Diákhitelben, azoknak nem kell újra igényelniük, viszont minél hamarabb be kell jelentkezniük tanintézetükbe, ugyanis csak az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók kaphatják meg hitelüket már az első folyósításkor. Ősszel az első folyósítási nap október 14-én lesz.

A trendi arculat és az elektronikus ügyintézés mellett számos tartalmi változás is megkönnyíti a diákhitelesek életét. Nyártól hatályos a törlesztőrészlet mérséklésének lehetősége maximum 24 hónapos időtartamra; bővült az engedményezés esetköre: a korábbiakon túl kollégiumi díjra, külföldi részképzés finanszírozására, egyéb költségtérítés-köteles tevékenységekre, képzésekre is utalható közvetlenül az intézménynek az engedményezett összeg. A célzott kamattámogatás (CKT) kedvezményének egyszerűsített bírálati rendje 2012. január 1-jén lép hatályba. A Diákhitellel rendelkező TGYES-en, GYES-en és GYED-en lévő kismamák közvetlenül a Diákhitelnél kérhetik a jogosultság megállapítását. A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a Diákhitel kamatterheit átvállalja az állam.

A Diákhitel rendszer 2001-es indulása óta, már közel 309 ezren igényeltek hitelt és mintegy 86 ezren már az összes tartozásukat rendezték is. A 2010/2011-es tanévben több mint 18 ezer új diákhitelest köszönthettünk. A diákhitelesek közül legtöbben a Pécsi (5325 fő) és Szegedi (5179 fő) Tudományegyetem, valamint a Debreceni Egyetem (5049 fő) hallgatói, de közel ötezren vannak az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákjai közt is. A Diákhitel Központ a 2010/11-es tanévben mintegy 21,5 milliárd forint értékben folyósított hitelt ügyfeleinek, a Társaság összesen kihelyezett hitelösszege mára elérte a 219 milliárd forintot. (logsped)

2011.09.18.