Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébElektromos autópályák a jövő lehetőségei

Kapcsolódó oldal:  Elektromos autópályák a jövő lehetőségei

Az elektromos autópályák első hallásra sci-fi regénynek tűnhetnek, de a Scania különböző projektekben is részt vesz ezen a területen.

A személygépjármű-ipar számos elektromos autót mutatott be az elmúlt időszakban, ám a haszongépjárművek esetében komoly kihívást jelent az akkumulátorok kapacitása és teljesítőképessége, hiszen a teherautókkal akár 25 tonna rakományt kell nagy távolságokba eljuttatni. Azonban, ha a jármű az autópályából, illetve magából az úttestből tud elektromos áramot vételezni, akkor a szállítási potenciál jóval magasabb lesz.

Az előnyök

Az elektromos autópályák jövőbeli rendszerének számos előnye van: a járművek működtetése kevésbé terheli meg a környezetet, az elektromos motorok jóval hatékonyabbak, mint a hagyományos belső égésű motorok, valamint akkumulátorok használata nélkül juthatnának a tehergépkocsik energiához.

Számos, az elektromos utakhoz kapcsolódó projekt fut jelenleg is Svédországban. Ennek egyik példája a Scania és a Siemens együttműködése elektromos tehergépkocsik üzemeltetése terén az ország északi részén fekvő Pajala város és a Svappavaara-ban található vasbánya közötti szállítás kapcsán.

Elektromos autópálya


Reális alternatíva

Az itt dolgozó járművek folyamatosan szállítják majd a vasércet ahhoz a vasúti szerelvényhez, amely Norvégia atlanti-óceáni partjaihoz viszi tovább a nyersanyagot. A Svéd Közlekedési Hatóság (Trafikverket) legutóbbi beszámolója szerint az elektromos meghajtású teherautók reális alternatívát jelentenek.

Ebben a viszonylatban valószínűleg a légvezetékek számítanak a legjobb megoldásnak, hiszen az út mocsaras, egyenetlen terepen vezet keresztül.

"Elektromos járműveink kifejlesztése csak lépésről-lépésre történhet." - mondta Johan Lindström, a Scania Hibrid Rendszereinek Fejlesztési osztályán dolgozó vezető mérnök. "A hibrid projektjeinkben kifejlesztett váltókat használjuk, de a hajtáslánchoz szükség van egy nagy teljesítményű elektromos motorra, amely képes megmozgatni akár 90 tonna hasznos terhet, teljes egészében elektromosságot felhasználva." - tette hozzá.

Azonban még néhány problémát meg kell ahhoz oldani, hogy a légvezetékek alkalmasak legyenek mind a személygépkocsik, mind a nehéz-tehergépjárművek kiszolgálására.

Rugalmas megoldás

A Scania ugyanakkor egyéb megoldásokkal is foglalkozik, ahol az áramot a járművek valamilyen formában magából az úttestből nyerik ki. Ez sokkal rugalmasabb megoldást biztosítana, hiszen bármelyik jármű használhatná a rendszert, így az úthálózat újjáépítésének költsége is megoszlana.

A Svenska Elvägar ("Svéd Elektromos Utak") projekt keretén belül elkészített megvalósíthatósági tanulmány kimutatta, hogy a haszonjárművek számára kiépítendő elektromos úthálózat használatával Svédország szén-dioxid kibocsátása évente 4,2 millió tonnával csökkenthető lenne. Ez a mennyiség az országos fosszilis üzemanyag károsanyag-kibocsátás 9%-nak felel meg.

A közlekedési ágazat számos egyéb vállalatával együtt, köztük a Volvo Powertrain-nel, a Bombardier-rel és az Alstom-mal, a Scania a svéd kormány által támogatott FFI alapból (Autóipari Stratégiai Kutatás és Fejlesztés) kért finanszírozást az elektromos közúti közlekedési rendszerekkel kapcsolatos kutatási programjára, amelyek eredményei 2013 elejére várhatók.

A Scania szerint a különböző országokban különböző megoldásokra lesz szükség ahhoz, hogy a jövő károsanyag-kibocsátással kapcsolatos előírásait teljesíteni lehessen az ilyen és hasonló rendszerekkel. Ez egyrészt függ az egyes országok alternatív energiahordozókhoz való hozzáféréséhez, valamint a jövő elektromos infrastruktúrájától, illetve annak fejlődésétől. (logsped)

2012.12.29.