Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  EKÁER rendelet

A Magyar Közlönyben megjelent a nemzetgazdasági miniszter rendelete az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (EKÁER) működéséről.

Március elsejétől élesben elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER).

Vasárnaptól már ellenőrzik az EKÁER használatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai, visszaélés esetén pedig büntetést is kiszabnak.

A fő változás, hogy vasárnaptól a részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény helyett minisztériumi rendelet tartalmazza.

Az NGM-rendelet megtartotta az EKÁER rendszer koncepcióját, tehát 2015. március 1-jétől nem lép hatályba olyan változtatás, amely felkészülési időt igényelne. A vasárnaptól érvényes új rendelkezések a korábbi szabályok egyértelművé tételét célozzák. Továbbá ezen időponttól bővülnek az EKÁER hatálya alá nem tartozó tevékenységek. A rendelet kihirdetése és hatályba lépése közötti rövid idő miatt nem fogja hátrány érni a vállalkozásokat.

Az EKÁER működéséről szóló rendeletből több szabály is későbbi időpontban lép hatályba. Így a kockázati biztosítékadásra vonatkozó kötelezettség és az erre vonatkozó szabályok 2015. március 11-étől, az informatikai fejlesztést igénylő rendelkezések pedig 2015. április 1-jétől, illetve 2015. június 1-jétől hatályosak.

Az EKÁER január elsején indult, a rendszer célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.
(logsped)

További információk:2015.03.01.