Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A diákhitel kamata egy százalékkal csökken

Kapcsolódó oldal:  A diákhitel kamata 2010. július 1-től egy százalékkal csökken

2010. július 1-től 9,5-ről 8,5 százalékra csökkent a diákhitel kamata.

A kamat mértékét félévente állapítja meg az igazgatóság, döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége alapján. A most közölt kamat a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es fennállása óta - írja közleményében a Diákhitel Központ.

A csökkentés a finanszírozási politika és a hozamkörnyezet eredménye, amely mellett a másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és működési költségek) is kedvezően alakult. Az ügyfelek változatlanul kiváló törlesztési fegyelme tovább csökkentette a kockázati kitettséget.

A működési költségekre most felszámított kamatelem pedig nem csak a stabil működésre biztosít alapot, hanem arra is, hogy a társaság folytathassa a kezdeti években elhatárolt költségeinek feloldását, amelyet ilyen ütem mellett a közeljövőben teljesen fel is szabadíthat. Ezek eredményeként 2009 után 2010-ben tovább mérséklődőtt a diákhitelezés átlagos forrásköltsége, így július 1-től 9,5-ről 8,5 százalékra csökkent a kamat.

A felvehető összegek nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum 40 ezer forintot igényelhetnek. Emellett a negyven év alatti felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nem csak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is. Egy korábbi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg. (MR)

2010.06.24.