Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A diákhitel kamata csökken 2010.

Kapcsolódó oldal:  A diákhitel 2010. január 1. és június 30. közötti kamata csökken

Egy százalékponttal csökken a diákhitel kamata, amely a válság előtti szintre áll így vissza. A mérséklődő kamat a piaci környezet javulásának tudható be.

A Diákhitel Központ (DK) igazgatósága évi 9,5 százalékban állapította meg a diákhitel 2010. január 1. és június 30. közötti időszakban érvényes kamatát - tette közzé a DK szombaton napilapokban. Ez 100 bázisponttal alacsonyabb az előző félévinél, ami 10,5 százalék volt.

Őri András, a DK kommunikációs igazgatója: a diákhitel kamata az önköltségi működtetés érdekében, jogszabályi előírás alapján három elemből tevődik össze: a korábbi időszak átlagos forrásköltségéből, a működési, működtetési költségből és a kockázati prémiumból.

A mostani kamatmérséklést az tette lehetővé, hogy az átlagos forrásköltség a piaci környezet javulásának köszönhetően az előző félévben 67 bázisponttal - 7,49-ról 6,82 százalékra - süllyedt, a működési költség pedig 33 bázisponttal - 1,49-ról 1,16 százalékra - mérséklődött. A kockázati prémium - ezt nem félévenként, hanem az egész tanévre állapítják meg - nem változott, 1,52 százalék.

A korábban 11 százalékos kamat 2009 második félévében csökkent 10,5 százalékra, amely a válság hatása miatt emelkedett meg. A hitelkínálat beszűkülése előtt volt annyi a kamat, mint amire most változik. A Diákhitel Központ nem termelhet profitot, így tud a piacinál kedvezőbb kamatú hitelt nyújtani. A központ díjmentes előtörlesztési lehetőséggel, a nem rögzített törlesztési időszakkal valamint a bértől függő részlettel kívánja népszerűsíteni a diákhitelt. (origo)

2009.12.21.