Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébDevizahitelesek: az eszközkezelő többeken segíthet

Kapcsolódó oldal:  Devizahitelesek: az eszközkezelő többeken segíthet

Idén 10 ezer, jövőre újabb 15 ezer devizahiteles család kaphat segítséget az Országgyűlés hétfői döntése után. (MTI)

Azok a hitelesek, akik 180 napnál régebb óta nem fizetik lakáshitelüket, könnyebben ajánlhatják fel megvételre ingatlanukat a Nemzeti Eszközkezelőnek, az eddigieknél drágábbakat is. A módosítások része az is, hogy a visszavásárlási jog az eddigi kettő helyett 5 évig él.

"Banki hitel miatt fél áron sürgősen eladó" - így hirdeti házát egy devizahiteles az interneten, nagyon sok ingatlant azért árulnak, mert tulajdonosuk nem tudja fizetni a törlesztő részleteket.

150 ezer ingatlant terhel ezer milliárd forintnyi bedőlt hitel. A 180 napnál hosszabb ideje késve fizető hiteleseket a Nemzeti Eszközkezelő segítheti, amely az ingatlant megvásárolja, de a tulajdonos vissza is bérelheti azt. Eddig 3300-an éltek ezzel a lehetősséggel.

Az Országgyűlés hétfői döntésével az eddiginél több adós kaphat így segítséget, többek között azért, mert emelkedik az eladásra felajánlható ingatlanok értéke, a házastársak és élettársak mellett pedig már a hozzátartozók is élhetnek az ingatlan visszavásárlásának jogával, az eddig kettő helyett 5 évig.

A Fidesz szóvivője azt mondja: a módosítás célja, hogy minél több család helyzetén könnyítsen. "Az idei esztendőben közel tízezer családon tudunk segíteni és a kormányzati ciklus végére, közel 25 ezer családot tudunk segíteni, a költségvetésben erre a célra 33 milliárd forint áll rendelkezésre" - mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

A Nemzeti Eszközkezelő szóvivője, Ternyák Edit bízik abban, hogy még többen fognak érdeklődni: "sok tulajdonos azért nem akart megválni az ingatlan tulajdonjogától, mert akár érzelmileg is kötődhetett ahhoz a családi házhoz vagy ingatlanhoz, azzal azonban, hogy kettő helyett 5 évre növekszik a visszavásárlási időszak, ez az akadály is elhárulhat " - mondta.

Az ügyintézés rendje nem változik, továbbra is a hitelfolyósító banknál kell kezdeményezni a felajánlást, ha pedig az ügy már a követeléskezelőnél van, akkor ott. Az ügyintézés illeték- és díjmentes. (logsped)

2013.04.23.