Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Devizahitelek: a kormány és a bankszövetség megállapodott

Kapcsolódó oldal:  Devizahitelek: a kormány és a bankszövetség megállapodott

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön Budapesten. A pénzintézetek és a kormány megosztja a devizahitel terhét, ebben részt vesznek az ügyfelek is.

Matolcsy György gazdasági miniszter az aláírás után elmondta, egy nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozaton vannak túl. A magyar gazdaság egyik legnehezebb problémáját oldották meg: a Bankszövetséggel, az MNB-vel és a PSZÁF-fal együttműködve most közel 1 millió devizahitelesnek ajánlanak kivezető utat a labirintusból.

A megoldási javaslat szerint a korábbi árfolyamgát-megoldást átdolgozzák: a 180 forintos szint feletti költségeket 1/3-2/3 arányban megosztják egymás között a kormány és a bankok - a lakossági tehervállalás a megállapított kamatszint alatti részre vonatkozik.

Ez egy devizahitel-kiváltási megállapodás, amely a frankban, euróban, jenben eladósodottakat önkéntes döntés alapján vezetik ki a csapdából.

A havi törlesztési terhet ez 30-35 százalékkal csökkenti.

Matolcsy szerint ez a kormány oldaláról 5 éves időtávban - amelyre ez a megállapodás szól - 300, a bankok oldaláról 600 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent.

Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke szerint technikailag a megállapodás azt jelenti, hogy az árfolyamgáthoz tartozó gyűjtőszámlán a tőketartozás a hatályos árfolyamgát-szabályok szerint továbbra is Bubor-alapon kamatozik, a kamaton elszenvedett árfolyamveszteség kamatát ugyanakkor 50-50 százalékban megosztja a kormány és a bankszektror.
Azt, hogy mennyi tőke és mennyi kamat kerül rá a gyűjtőszámlára, azt az alap-hitelmegállapodás szabályozza - az esetek döntő részében a "fiatal" hiteleknél a törlesztés döntő része kamat, és csak minimális kamattörlesztés.

A tehermegosztást a bankadón vezetik át - az állam által vállalt részt a bankadóból vonják le a pénzintézetek. Matolcsy jelezte: kitartanak amellett, hogy a bankadó mértékét jövőre megfelezik.

A megállapodás része még a végtörlesztés elszámolásának szabályozása: e szerint a végtörlesztőknek a fedezet-igazolást legkésőbb január 30-ig meg kell tennie. Megegyeztek a végtörlesztés 2011-es terheinek megosztásáról is.

A harmadik elem, hogy a bankrendszer a 90 napon túli tartozás negyedét elengedi - a kormány a bankadó-ágán ennek a 30 százalékát visszaírja.

A korábban elfogadott szabályozás szerint ez az ügyfélkör még kamattámogatott forinthitelt is kaphat. Pleschinger Gyula államtitkár szerint az átváltás a március 15 és április 15 közötti átlagos MNB középárfolyamon fog történni.

Megegyeztek arról is, hogy jövőre a Kormány és a Magyar Bankszövetség folytatja a tárgyalásokat a kis- és középvállalkozások, az uniós pályázatok és az otthonteremtés finanszírozásának bővítéséről. (logsped)

2011.12.15.