Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébDevizahitelek: jelentősen csökkenhet a havi törlesztőrészlet

Kapcsolódó oldal:  Devizahitelek: jelentősen csökkenhet a havi törlesztőrészlet

Akár havi 30 ezer forinttal is csökkenhet egy átlag devizahiteles havi törlesztőrészlete az egyik gazdasági portál számításai szerint. Ez éves szinten több mint 300 ezer forint megtakarítást jelent.

A portál abból indult ki, hogy az adósokat a Magyar Nemzeti Bank képlete alapján fogják kártalanítani, a bankok pedig nem tudják bebizonyítani a bíróságokon, hogy tisztességes szerződéseket kötöttek ügyfeleikkel.

Már számolják a bankokban is, hogy mennyit kellene visszafizetniük ügyfeleiknek a tisztességtelenül alkalmazott árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelések miatt. A Híradó információi szerint a legtöbb bank egyelőre saját módszere alapján kalkulál.

A Magyar Nemzeti Bank által múlt héten közzétett képleteket, amelyek alapján szerintük számolni kellene. Ezzel a bonyolult matematikai módszerrel a hitelfelvevők maradéktalanul visszakapják a tisztességtelenül beszedett összegeket. A bankok azonban háborognak a képletek miatt. Bár nem nyilatkoznak, de annyit azért elmondtak, hogy szerintük a túlfizetéseket nem lehet tőketörlesztésként és nem lehet előtörlesztésként elszámolni, vagyis jóval kevesebb pénzt adnának vissza az adósoknak, mint ami a nemzeti bank képleteiből következik.

A végleges megoldás szeptemberre várható, mert addigra készül el a pontos elszámolásról szóló törvénytervezet.
(logsped)

2014.08.08.