Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A DÉLÉP Ipari Park fejlesztése

Kapcsolódó oldal:  A DÉLÉP Ipari Park fejlesztése szegeden

Szegeden a volt DÉLÉP Házgyár ingatlan bázisán létrejött 41,7 ha területű "barnamezős" ipari park alap-infrastrukturális (víz, szennyvízcsatorna és hírközlési)hálózatát fejlesztik.

A projekt elsődleges célja, hogy a DÉLÉP Ipari Park:

- a területre betelepült több mint 50 ipari üzem számára megfelelő, vonzó üzleti-gazdasági infrastruktúrát és környezetet nyújtson.
- a jelenlegi szolgáltatásainak skáláját bővítse, minőségét fejlessze.
- alkalmassá váljon a magasabb színvonalú alapinfrastruktúrát igénylő ágazatok (pl. nagykereskedelem, raktározás, logisztika, üzleti szolgáltatások) befogadására.

A fejlesztés eredményeképpen:

- 3.573 m vízvezeték és 1559 m szennyvízcsatorna épül ki, valamint 3.429 m hírközlési hálózat kerül kialakítása.
- korszerűbbé válik a szennyvízelvezetés, megépül/megújul az ivóvíz- és tüzivízhálózat, így összességében - jelentősen javul infrastrukturális szolgáltatások minősége.
az ipari park kihasznált nettó alapterülete 10%-al bővül (a jelenlegi 35,4 hektárról 39,6 hektárra).
- sor kerül egy szolgáltatások skálájának bővítését célzó 5 napos képzésre, informatikai eszközök vásárlására, illetve egy számítógépekkel, Notebookkal és lézernyomtatóval felszerelt Infopont kialakítására.

A DÉLÉP Ipari Park által nyújtott szolgáltatások skálájának bővítése, minőségének fejlesztése, valamint az ezen minőségi szolgáltatásokat biztosító infrastrukturális beruházás lebonyolítása összesen 200 millió forintba kerül.

A közmű rekonstrukcióhoz a DÉLÉP Ipari Park Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft. az Európai Uniótól kért és kapott – összesen 93 millió 800 ezer forint - támogatást. A támogatás forrása az Új Magyarország Fejlesztési Tervben szereplő Regionális Fejlesztés Operatív Program, s ezen belül a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP -1.1.1/ A-09 Ipari területek, ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak infrastrukturális fejlesztése című pályázat). A nyertes pályázat révén az infrastrukturális nehézségekkel küszködő ipari park az Unió pénzügyi támogatásának segítségével szolgáltatásaiban és minőségében is megújul, korszerűbbé válik. A fejlesztések eredményeképpen egy olyan európai színvonalú infrastruktúrával rendelkező, minőségi szolgáltatásokat nyújtó ipari park jön létre, amely új vállalkozásokat képes teremteni és új munkahelyeket hoz létre.

Tekintettel arra, hogy a DÉLÉP Ipari Park Szeged kiváló logisztikai-földrajzi adottságait, határ közeli fekvését kínálja a befektetőknek, s emellett kedvező vasúti- és közúti kapcsolatokkal rendelkezik (E75-ös főútvonal, M5-M47-es autópálya csomópont közelsége), a fejlesztéssel létrejövő korszerű alap infrastruktúra és magas színvonalú kiegészítő szolgáltatások révén vonzó célponttá válhat a környékbeli, hazai, de akár külföldi potenciális betelepülők számára.

A beruházás a jelenlegi bérlők számára átmeneti kellemetlenségekkel járhat, de hosszútávon vonzó, magasabb színvonalú, környezetkímélő termelési környezettel és új szolgáltatásokkal szolgálja majd az érdekeiket.

Remények szerint ez a fejlesztés komplex módon támogatja egy korszerű ipari parki megteremtését, a nyújtott szolgáltatások színvonalának növelését, amely révén hozzájárul egy "hagyományos" és az innovatív ipari tevékenységeket koncentráltan befogadni képes ipari övezet megteremtéséhez Szegeden, a dél-alföldi régió központjában (logsped)

További információk:2010.04.22.