Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Csődbe ment az Astra biztosító, helytáll a garanciaalap

Hamarosan beszüntetheti működését Magyarországon az Astra Biztosító, miután szerdán a román pénzügyi felügyelet fizetésképtelenné nyilvánította a társaság anyavállalatát. (MTI)

A magyar piacon egyebek mellett utasbiztosítást is kínáló vállalat irodái nyitva tartanak, de megnövekedett ügyintézési időre hívják fel az ügyfelek figyelmét.

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét, azonban a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek - figyelmeztetett a CLB Biztosítási alkusz csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében. Közölték: az érintetteknek mostantól érdemes minden eddiginél jobban figyelni az Astrával kapcsolatos híreket, elsősorban az MNB hivatalos közleményeit, mert napról-napra változhat az ügyintézéssel kapcsolatos tudnivaló.

Kiemelik, hogy a hiányzó díjakat azért kell befizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Akiknek nincs díjhátraléka, egy esetleges balesetkor változatlanul számíthat kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani, és a casco, a lakás- és a vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál. Vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet - írták.

Szerdán fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta azAstra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását.

A román biztosító valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak. A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével - mint felszámolás alatt álló biztosítóval - szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

Az Astra Facebook-oldalukon így tájékoztattak: …"a román garancia alapban elegendő a fedezet az ügyfelek kártalanítására - minden termék vonatkozásában. Mivel az Astra Biztosító tagja a MABISZ-nak, így a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) károkra a magyar kártalanítási számla is fedezetet nyújt.

Kárbejelentés továbbra is kizárólag Társaságunknál tehető meg az eddig ismert módokon: - online (ezt ajánlott leginkább): KGFB: http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… Casco:

http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… Vagyon (lakás, vállalkozás):

http://www.astrabiztosito.hu/…/gepjarmu-karbejelentes-onlin… - e-mailben: gépjármű károk esetén: kar@astrabiztosito.hu , vagyonbiztosítási károk esetén: vagyonkar@astrabiztosito.hu - telefonon: 06-1/327-0660 Felhívták figyelmet, hogy csak a díjjal rendezett szerződésekre terjedhet ki a kártalanítás, ezért kérik, fokozottan ügyeljen biztosítási szerződése díjának határidőre történő befizetésére. (KGFB szerződés esetén az esedékességtől számított 60. napon, egyéb szerződések esetén a díjfizetési felszólítástól számított 30. napon szűnik meg a szerződés.)

A Magyar Nemzeti Bank, mint a magyarországi pénzügyi felügyelet állásfoglalásában foglaltaknak megfelelően további intézkedésig az alábbiak szerint kell eljárnunk:

1. Új biztosítási szerződést nem fogadhat be az Astra Biztosító.

2. A díj nem fizetés miatt megszűnt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, amennyiben még nem múlt el annak évfordulója, továbbra is KÖTELEZŐ visszakötni az Astra Biztosítóhoz.

Társaságk kárrendezése, ügyfélszolgálatai és adminisztrációs egysége - a meglévő szerződések vonatkozásában - ettől eltérő felügyeleti intézkedésig az eddig megszokott módon folytatják tevékenységüket.

A fokozott érdeklődés miatt azonban számítani kell arra, hogy nehezebben lesz Társaság elérhető telefonon, és hosszabbodik az e-mailekre adott válaszadási idő. A jövőben bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztatást nyújtanak ügyfeleink részére, addig is kérikk szíves türelmüket!"

Iparági források szerint az Astra agresszív terjeszkedési politikát folytatott a magyar piacon az elmúlt évek során, sorra nyitottak irodákat Budapest mellett a nagyobb vidéki városokban.

Utasbiztosítási termékük kedvező árazása is sokakat meglepett, ennek ellenére a tavalyi 10,5 milliárd forintos összértékűre becsült utasbiztosítási piacon körülbelül 0,5%-os részesedést érhettek el. Pedig értesüléseink szerint az idei második negyedévben az első negyedben tapasztalt növekedés után ismét nőtt az utasbiztosítási piac, az erősödés elérheti a 8%-ot.
(logsped)

2015.08.27.