Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA Csepeli Szabadkikötő nemzetközi fejlesztéseket koordinál

Kapcsolódó oldal:  A Csepeli Szabadkikötő nemzetközi fejlesztéseket koordinál

A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. erősíti együttműködését a pozsonyi és a bécsi kikötőkkel, felméri közös szolgáltatások fejlesztésének lehetőségét és teszteli a vízi úton történő konténerszállítás lehetőségét az INWAPO keretében.

A többi között erről állapodtak meg az INWAPO (Közép-Európa belvízi és tengeri kikötőinek fejlesztési projektje) Irányító Bizottságának tagjai a november közepén, Budapesten tartott harmadik ülésükön. A házigazda Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (BSZL) vezeti ugyanis a projekt 6. számú, a partnerek beruházásait koordináló munkacsoportját.

Ennek keretében a pozsonyi kikötő például daru felújítására, a bécsi kikötő rámpa fejlesztésére, több partner informatikai fejlesztésre fordítja az európai uniós pályázati forrást, míg a Csepeli Szabadkikötőn belül a hajók számára elektromos áram- és ivóvíz-vételezési helyek kialakítása valósul meg az I. sz. kereskedelmi medence két pontján.

A Magyarország legnagyobb trimodális logisztikai központját üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Zrt. az INWAPO projekt által kínált lehetőségekkel élve tovább vizsgálja olyan fejlesztések és kooperációk lehetőségét, amelyek segítségével a társaság a közép-európai régióban is kiemelt szerephez juthat.

Az Európai Unió "CENTRAL EUROPE" programja által támogatott projekt irányító bizottságának ülésén a régió legfontosabb vízügyi és folyami hatóságai, tengeri és folyami kikötői valamint közlekedési minisztériumai képviseletében 30 szakember elemezte a folyami és kikötői áruszállítás jelenlegi helyzetét és a fejlesztés lehetőségeit. A magyar Vízügyi Főigazgatóság is tagja a partnerségnek és koordinálja a kikötők környezeti hatásainak a felmérését.

A bizottság tagjai megtekintették a Csepeli Szabadkikötőben eddig részben saját, részben Európai Uniós forrásokból megvalósult fejlesztési projekteket és az egyik legnagyobb magyarországi konténer terminált. A BSzL Zrt teljes költségvetése a projektben 277 507 euró, amelynek 10%-át a Magyar Kormány biztosítja. (logsped)

2012.11.21.