Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Buszgyártás Kaposváron

Kapcsolódó oldal:  Ismét lesz buszgyártás Kaposváron

Újraindul a NABI- autóbuszgyártás Kaposváron - közölte a város polgármestere.

Szita Károly azt követően számolt be a város számára kedvező fejleményekről, hogy Bill Doig, a NABI cégcsoport alelnöke, Baranyai Ferenc, a NABI Magyarország vezetője, valamint Paizs Nimród, a NABI kaposvári gyárának igazgatója szerdán személyesen tájékoztatta őt arról, hogy a NABI és Los Angeles város vezetése szerződést írt alá NABI-buszok vásárlásáról.

A polgármester tájékoztatása szerint ennek értelmében 2010-ig 260 autóbuszt gyártanak Kaposváron, azt követően 740 autóbuszra pedig opciós megrendelése van a kaposvári gyárnak.

Bill Doig arról is beszámolt, hogy Washington és New York városvezetői is tárgyalnak a NABI-val buszok vásárlásáról, amit ugyancsak Kaposváron gyártanának.

A polgármester közölte: a kaposvári gyárban már 125 dolgozó már el is kezdte a munkát, s rövid időn belül 250 embert foglalkoztatnak majd. Szita Károly arról is tárgyalt a NABI vezetőivel, hogy a kaposvári gyárban ez év végéig NABI-Kaposvár néven kifejlesztik egy saját gyártású autóbusz prototípusát, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy azt a hazai piacon értékesítik.

A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. ebből a típusból 10 autóbuszra bejelentette a vételi szándékát, remélve, hogy ezzel megteremtik egy hosszútávú autóbuszgyártás alapját - mondta Kaposvár polgármestere.

A NABI Rt. kaposvári gyára, 2002. júniusában készült el, csúcsidőben 270 dolgozót foglalkoztatott, majd három év múlva bezárták. 2005 júniusában a cég vezetése az okokról úgy nyilatkozott: az amerikai szövetségi közlekedési hatóság elutasította a cég kérelmét, így a Kaposváron gyártott CompoBusok a továbbiakban nem mentesülnek az úgynevezett Buy American szabály alól, amely kimondja, hogy az amerikai szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzéseknél az autóbuszok alkatrészértékének 60 százaléka egyesült államokbeli gyártóktól kell hogy származzon, és a végső összeszerelést is a tengerentúlon kell végezni.

A bezárás másik oka a jelentős forint/dollár árfolyamváltozás volt, ami miatt a társaság komoly veszteséget szenvedett el az átadást követő három évben. Míg 2002-ben 1 dollár 300 forinttal volt egyenértékű, 2005-ben 206 forintot ért.

Az egyedülálló technológiával készülő CompoBus termékcsalád kifejlesztésére, illetve a gyártóeszközökre, valamint a 23 hektáron megépült kaposvári beruházásra összességében mintegy öt milliárd forintot fordítottak. (Stop)

További információk:

nabi.hu  

NABI  

NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft.
1165 Budapest, Újszász u. 45.
Tel.: (+36-1) 401-7399
Fax: (+36-1) 407-2931
E-Mail: Info@nabi.hu

2008.06 12.