Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Biztosítást egyre többen kötnek online

Kapcsolódó oldal:  Biztosítást egyre többen kötnek online

2009 évhez képest az online utazási biztosítást kötők száma 64 százalékkal nőtt.

Az utazás kiválasztását és a biztosításkötés időpontját is egyre többen halasztják az utolsó pillanatra. Ma már az utazók mindössze 8 százaléka veszi meg, és fizeti ki a biztosításokat az indulás előtt legalább egy héttel, míg a túlnyomó többségünk (92 százalék) csak egy-két nappal az utazás előtt köti meg utasbiztosítását. "Ennek oka, hogy a kötvények e-mailben való azonnali kiküldése és a mindössze néhány percet igénylő szerződéskötés nem igényli, hogy az utazók napokkal előbb gondoskodjanak biztosításuk megkötéséről.

Tavaly 35, az idén pedig már 64 százalékkal nőtt azok száma, akik online kötik meg utasbiztosításukat - derül ki a Biztosítás.hu internes alkuszcég legfrissebb összesítéséből.

Az évek óta változatlan tendencia magyarázata az alkuszcég szerint, hogy az utazási irodákban többnyire egy (és általában nem a legolcsóbb) biztosító ajánlatát kötheti meg az utazó, míg az online portálokon szinte az összes elérhető biztosítás közül válogathat.

Az alkuszcég tapasztalatai szerint alapvetően három típusú konstrukciót választanak az utazók: harmaduk a relatív olcsó termék mellett dönt, inkább lelkük megnyugtatására, vagy közeli úti célra használva az utasbiztosításokat. Ők kevésbé foglalkoznak az ár-érték aránnyal, és a szolgáltatási szintekkel. Legtöbben, az utasok több mint 50 százaléka a közepes árfekvésű konstrukciókat választja, amelyek jóval több és magasabb fedezetet tartalmaznak.

Ezen felül mintegy tíz százalék azok aránya, akik úgy gondolják, azzal mennek biztosra, ha a legdrágább biztosítást kötik meg utazásukhoz. Ami az árakat illeti, ezen a területen is igen nagy a szórás. Egy hét éjszakás nyaralás például már 5 100 forinttól biztosítható egy négytagú családnak (160 forint/fő/nap), de van olyan ajánlat is, amelyik 29 ezer forintot (900 forint/fő/nap) kér el minderre. Ez utóbbi, kerékpárra szóló kiegészítővel és autó assistance-szal akár 53 ezer forintba is kerülhet. (logsped)

2010.07.18.