Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébBírsággal a csaló fuvarozók ellen

Kapcsolódó oldal:  Bírsággal a csaló fuvarozók ellen

Május 4-től több változás is életbe lép, a kötelezettségek megszegése 300 ezer forintos bírságot vonhat maga után. (FN24)

Április 3-án megjelent a Magyar Közlönyben a 116/2014-es kormányrendelet, amely az árufuvarozásban már régóta várt módosításokat tartalmazza. Számos jelzés érkezett korábban is, hogy az unión kívüli fuvarozók tömegesen élnek vissza a határellenőrzések részleges eltűnésével, és egyszerhasználatos engedélyekkel többször is vállalnak fuvarfeladatot.

Ugyanígy az uniós fuvarozók harmadik országbeli tevékenységéről is beszélhetünk - olvasható a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesület (MKFE) közleményében.

Mivel egészen bizonyosan a fel-, illetve lerakás az a pont, ahol az áru (és a jármű) megáll, és az okmányok kezelése történik, ezért legjobbnak tűnt a felrakásnál megpróbálni megfogni a jogsértést. A kormány a 261/2011. (XII.7.) rendeletben már tavaly október elsejei hatállyal szerepeltette az engedélyek meglétének és megfelelőségének felrakóhelyi ellenőrzését, mint kötelezettséget, ám ez a szabályozás még nem érintette az engedélyek kezelését, és erre vonatkozóan nem tartalmazott szankciókat sem.

Az MKFE tavaly decemberi rendkívüli országos küldöttközgyűlése határozatban fogadta el, hogy az egyesület kezdeményezi a jogszabályok (a 261-es mellett a bírságrendeletként közismert 156/2009. (VII.29.) kormányrendelet) módosítását. Az új rendelkezések szerint 2014. május 4-től az alábbi változások lépnek hatályba:

A Magyarországon külön két- vagy többoldalú egyezmény alapján kiadott engedéllyel végezhető fuvarozásnál az engedélyen (CEMT-engedély esetében a fuvarnaplóban) a határátlépés helyét, pontos idejét (nap, óra, perc) és a jármű kilométeróra-állását is fel kell tüntetni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy ha később valamilyen, erre a célra szolgáló berendezés telepítése megtörténik a határokon, akkor majd ezekkel kell ezt a feladatot elvégezni.

Az előbbi engedélyeket a felrakó-, illetve lerakóhelyeken a fuvarozó köteles bemutatni.

A felrakóhely nem megfelelő engedély (vagy annak hiánya) esetében megtagadhatja a felrakást. Továbbá a felrakás és a lerakás esetében (utóbbinál a címzett) köteles e tényt bejelenteni a közlekedési, vámhatóság, illetve a rendőrség valamelyikénél. A felrakás (lerakás) esetén az engedélyen annak helyét és pontos idejét, valamint a fuvarozó jármű kilométeróra-állását is fel kell tüntetni. A felrakó-, illetve lerakóhely a fuvarlevél ott maradó példányához köteles csatolni a kitöltött engedély másolatát, és megőrizni azt egy évig.

A felsorolt kötelezettségek bármelyikének megszegése 300 ezer forint közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után. (logsped)

További információk:2014.04.08.