Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Axis kamerái és figyelik a Benetton áruházat Bécsben

Kapcsolódó oldal:  Axis kamerái és figyelik a Benetton Megastore áruházat Bécsben

Axis hálózati kamerái és a NETAVIS Observer 3 megfigyelési szoftvere figyelik a Benetton Megastore áruházat Bécsben

 Benetton Megastore áruház Bécs beltér


Kihívás:

A bécsi Benetton Megastore 4 emeleten, több mint 1200 m2 területen kínálja teljes áruskáláját az olasz divatmárka kedvelőinek. Az üzemeltető szerette volna az élénk vevőforgalom mellett a lopások számát csökkenteni és rablástól megvédeni a vevőket és az alkalmazottakat. Eddig csak a bejárat szintjét védték néhány analóg kamerával, amik viszont rossz képminőségben szállították a képeket, illetve nem fedték le a teljes szintet.

Megoldás:

A feladat adott volt. Egy olyan videómegfigyelési rendszert kell kiépíteni, ami az áruház egészét lefedi, kiváló minőségű képeket szállít és alkalmas kiegészítő statisztikai elemzések végzésére (pl.: vevőútvonal rögzítésére és vásárlói szokások feltérképezésére). A folyamatok irányítására, illetve az elemzések elvégzésére pedig egy nyitott szabványú, nagy tudású szoftverre van szükség.

A 30 db hálózati kamerát az Axis Communications szállította: 25 db AXIS 216MFD és 5 db AXIS 209FD típusút. Ezeket a mennyezetbe süllyesztve, diszkréten helyezték el. A szoftvert - Observer 3 - pedig a NETAVIS GmbH készítette.

A szoftverhez kapható egy integrált modul, amit iCAT-nek hívnak (Image Content Analysis Toolbox - képtartalom elemző szerszámkészlet). Ez tulajdonképpen a programban kezdetektől jelen lévő videó mozgásérzékelő továbbfejlesztése. Segítségével különböző érzékelési mezőket lehet kialakítani. Ezek azok a területek egy kamera képén, ahol a videó mozgásérzékelő működik. Ezeket az érzékelési mezőket lehet aztán különféle feladatokra megtanítani a mezőkhöz rendelt paraméterek segítségével, ezáltal képes objektumokat is azonosítani és annak mozgását követni.

Előny:

A Benetton Megastore áruház a komplett rendszer telepítésével nemcsak egy kiváló biztonsági rendszerhez jutott, hanem a szoftver segítségével a kamerákból érkező képekből többlet információhoz is. A zónák kialakításával a vásárlók szokásairól is képet kaphatnak: milyen hosszan állnak meg egy adott termék előtt, hányszor állnak meg, milyen gyosan vásárolnak, milyen irányban mozognak az áruházon belül. A későbbiekben a cég szeretné a kirakata előtt is kiépíteni a rendszert.

 Benetton Megastore áruház Bécs kiakat


További tulajdonság, hogy valamennyi kasszához pánik gombot telepítettek. Riasztás esetén az adott pénztárgépet figyelő kamerából származó képek képátviteli sebessége és felbontása automatikusan megnő, és egy meghatározott szerveren elindul az élő kép rögzítése. Az analóg kamerákkal szemben a hálózati kamerák további előnyökkel szolgálnak, hiszen VPN-en keresztül kapcsolatban állnak a cég központjával. Ez azt jelenti, hogy távoli eléréssel a központból bármikor benézhetnek egy-egy áruházba, vagy egy adott emeletre és konfigurálhatnak, beállításokat végezhetnek egészen a kamera szintjén is. Ez főként riasztás esetén fontos szempont. Ezen felül a frissítéseket is elég központilag elvégezni. A termékeket magyarországon az Aspectis Kft. forgalmazza. (logsped)
2008.10 06.