Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Bemutatta a MÁV-Start a megvásárolt használt osztrák személykocsikat

A MÁV-Start által az ÖBB-től vásárolt 140 kilométeres sebességre képes vasúti személykocsi ára felújítva darabonként 50 millió forint, míg egy új 300-500 millió - közölte Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a kocsikat bemutató sajtótájékoztatón (MTI)

Zaránd György, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁV-Start azt követően vásárolta meg a kocsikat, hogy az ÖBB áttért a 160-200 kilométeres óránkénti sebességre képes kocsik használatára. Az első 10 kocsit már felújították a szolnoki járműjavítóban, így módosítottak a belső elrendezésen, kicserélték az ablakokat, továbbá a MÁV-Start színeire festették át azokat - ismertette.

A felújított kocsik állomáshelye Miskolc lesz, innen közlekednek Sátoraljaújhelyre, illetve Nyíregyháza-Debrecen irányába. A térség régi vasúti kocsijainak lecserélését méltatta a tájékoztatón Hörcsik Richárd, a terület fideszes országgyűlési képviselője, valamint Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester is.


MTI Fotó: Illyés Tibor


Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt években 115 milliárd forintból újult meg a vasút, de a közeljövőben erre a célra kevesebb forrás jut. A tervek között szerepel - egyebek mellett - a Budapest-Belgrád vasút felújítása.

Zaránd György kifejtette, hogy Székesfehérvárra a felújított pályán 39 perc alatt ér le a vonat, és ha a Balaton déli partján is elkészül a felújítás, Siófokot 1 óra 10 perc alatt lehet elérni. Arról is beszámolt, hogy az 55 kocsiból 6 darab vezérlő kocsi lesz, amelyekbe könnyen szállhatnak be mozgáskorlátozottak, illetve azokkal kerékpárt is szállítanak.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a vasút komplex felújítását mutatta be a tájékoztatón. Ebbe beletartozik a vasúti pálya és az állomások felújítása, az új járművek beszerzése illetve a meglévők felújítása. Az egyéb jellegű fejlesztések körébe pedig a vonatok és a vasútállomások wifivel való ellátása, illetve a vonatinformációk okostelefonra továbbítása tartozik.
(logsped)

2015.03.19.