Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az árfolyamrögzítés pontos részletei megjelentek

Kapcsolódó oldal:  Az árfolyamrögzítés pontos részletei megjelentek

Hivatalosan is megjelentek az árfolyamrögzítés pontos részletei a Magyar Közlönyben. A kormány még múlt pénteken döntött a devizahiteleknél az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészletek számításáról.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a svájci frankos devizahiteleseknél a 180 forintos árfolyamrögzítés 36 hónapra szól, a különbség pedig a forint alapú gyűjtőszámlára kerül.

Nem változik az a kormányzati szándék, hogy az itt halmozódó pénz visszafizetése se jelentsen irreális terheket az adósoknak, vagyis a törlesztőrészlet továbbra is legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint, amit az adós az árfolyamgát idején viselt. Itt viszont új, hogy ez automatikus lesz, nem kell külön kérni a bankoktól.

A rendelet egy félreértést is eloszlatott: egyértelművé vált, hogy a 15 százalékos emelkedés csak a forint-gyűjtőszámlára vonatkozik majd, nem pedig a teljes törlesztőrészletre.

Az is új a most napvilágot látott résztelekben, hogy ha valaki mégis tudja a 15 százaléknál magasabb törlesztőrészletet is vállalni, azt írásban kell jeleznie. Az ügyfél nyilatkozhat arról, hogy mekkora terhet tud vállalni, és a bank ennek figyelembevételével állapítja meg a havi törlesztőrészletet és a futamidőt.

Ez legfeljebb 30 évvel lehet hosszabb, mint a devizakölcsön eredeti futamideje volt, és érdemes azt is számolni, hogy a devizakölcsön és a gyűjtőszámla-hitelekeretszerződés futamideje még az adós 75. születésnapja előtt lejárjon. A rendelet azt is meghatározza, mikor kell ezt a kérelmet beadni. Aki úgy látja anyagi helyzetét, hogy a plusz 15 százalékkal nagyobb terhet is tudja vállalni, annak még az árfolyamgát lejárta előtti 60. napon jeleznie kell ezt.

A Krónika érdeklődésére a Bankszövetség vezető tanácsadója Müller János azt mondta, hogy a bankokban az ügyfelek érdeklődése folyamatos, bár nem kiugró. Tanfolyamot tartottak minden pénzintézetnél, hogy a munkatársak felkészültek legyenek, azt azonban senki se várja tőlük, hogy a svájci frank árfolyamát a következő három évre előre megjósolják - mondta Müller János.

Közben a napi.hu-n olyan vélemény is napvilágot látott, hogy a devizaadós-mentés akár közjegyzőmentes is lehetett volna, és hogy uniformizálhatnák az okiratba foglalás szövegét, ezekeket azonban a Bankszövetség képviselője nem kommentálta. A jogszabály egyébként a hétfői kihirdetést követő harmadik napon, azaz csütörtöktől él.

A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény köteles. (MR)

További információk:

2011.08.23.