Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

ÁAK autópálya-felújítási program 2011

Kapcsolódó oldal:  



ÁAK autópálya-felújítási program 2011

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. autópálya-felújítási programjának 2011-re tervezett munkálatai idén áprilisban kezdődnek meg.

A tavalyi évhez viszonyítva az ÁAK Zrt. 2011-ben mintegy 2,4 milliárddal kevesebbet, várhatóan nettó 2 milliárd forintot fordít a kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat fenntartására és karbantartására. A jelentős költségcsökkentés miatt ennek az összegnek a túlnyomó részét karbantartásra kell fordítani, a burkolat- és hídfelújításokra a korábbi évek gyakorlatától eltérően a szakmailag indokoltnál jóval kevesebb forrás jut. Összehasonlításképpen a társaság 2006-ban 9, 2007-ben 5,6, míg 2008-ban nettó 6,7 milliárd forintot költött rekonstrukciós munkálatokra. A felújítások költségtervéhez az ÁAK és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ közötti fenntartási és üzemeltetési szerződés szolgál alapul.

Az idei esztendő legnagyobb burkolat-helyreállítási munkájának helyszíne az M1-es autópálya 12-64 km-szelvények közötti része lesz (Bicske térsége), ahol szeptember és október között a haladó sáv aszfaltrétegének cseréje mellett az alapréteg megerősítését fogja elvégezni a megbízott kivitelező. A rekonstrukció alatt a hosszabb idejű zárások esetén is irányonként két sáv áll majd az arra közlekedők rendelkezésére, így elkerülhetők lesznek a nagyobb torlódások és fennakadások. Nagyfelületű burkolatjavításra ezen kívül még az M0-s autóút déli szektorában, valamint az M3-as autópálya emődi térségében kell számítani az év során.

2011-re két nagyobb csomópont felújítási munkát ütemezett be az ÁAK, melyeknél egyebek mellett többrétegű burkolatjavításra is sor kerül majd. Az egyik helyszín az M3-as autópálya gödöllői csomópontjának jobba oldala, a másik pedig az M7-es autópálya 63. km-szelvényénél, Székesfehérvár közelében található bal felhajtó ág lesz. Mindkét esetben ősszel kezdődnek a munkálatok, mivel Gödöllő térségében Magyarország EU-elnöksége, az M7-es autópályán pedig a Balatonra igyekvők miatti forgalomnövekedésre való tekintettel nem terveznek korlátozásokat a társaság szakemberei.

A csomóponti rekonstrukciók és a nagyfelületű burkolatcserék mellett öt jelentősebb hídfelújítási munka szerepel az ÁAK idei programjában. Ezek közül az első, az M19-es autóút 1. km-szelvényénél található híd felújítása már márciusban elkezdődött. A munkálatok befejezése májusban várható, addig váltakozó irányú, jelzőlámpás forgalomirányítás lesz érvényben a létesítményen. Ezen kívül az alábbi helyszíneken várható hídfenntartási tevékenység az év során:

- Július 4. - 22.: M8, Pentele híd (80. km-szelvény), üzemi korlátépítés, rövid idejű leállósáv záráson kívül más forgalomterelést nem igényel.
- Július 30. - szeptember 30.: M5, Szentlőrinci úti csomóponti híd (13. km-szelvény), szerkezeti gerenda javítás, sarucsere, teljes hídzár, terelőút a közeli csomóponton keresztül.
- Augusztus 1.- szeptember 15.: M1, 8119 jelzésű híd (Tatai csomópont, 67. km-szelvény), korrózióvédelem, korlátcsere, mozgó forgalomterelés.
- Augusztus 9. - szeptember 9.: M15, vasúti híd (5. km-szelvény), részleges szigeteléscsere, dilatációs szerkezet cseréje, félpályás, jelzőlámpás forgalomterelés.
A fenntartási és karbantartási tervek elkészítésekor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elsődleges szempont volt, hogy a beruházások a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett és a legrövidebb időn belül valósuljanak meg. A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején (július 31.) nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna. (logsped)

2011.04.08.