Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb3D dizájn képzés a Szegedi és a Temesvári Egyetemen

Kapcsolódó oldal:  3D dizájn képzés a Szegedi és a Temesvári Egyetemen

Hiánypótló szakmai képzés oktatási programjának kidolgozása kezdődik meg a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével a 3D dizájn területén.

Aranyi Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz- Művészettörténet tanszékének nyugalmazott főiskolai docense a szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a térségben tapasztalható szakemberhiány vezetett a projekt elindításához. Ez a program a két intézmény 20 éves múltra visszanyúló kapcsolatának csúcspontja - hangsúlyozta a docens, aki egyben a 3D dizájn projekt vezetője is.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk 3D ábrázolással a legkülönbözőbb területeken: a televízióban, a filmiparban, oktatási segédanyagokban, építőiparban vagy akár lakberendezésnél szükséges látványtervezés, modellezés során. Ugyanakkor a munkaerőpiacon jelenleg hiányszakmának minősül a magas szintű technikai ismeretekkel és vizuális kultúrával rendelkező 3D-szakember. Különösen jelentős ez a probléma Szeged és Temesvár környékén, ahol ugyan számos informatikai cég működik a határ mindkét oldalán, de kifejezetten erre szakterületre egyetlen oktatási intézmény sem készíti fel diákjait. A „3D dizájn projekt” elindítását az ilyen szakemberek iránti szükséglet ösztönözte.

A képzés a funkcionális formatervezésre fog koncentrálni. Ennek sajátossága, hogy a tervezett tárgy különböző szakaszokat követően nyeri el végső formáját, és járja be saját életciklusát- nyilatkozta Florea Hariton, a Temesvári Nyugati Egyetem adjunktusa. A formatervezés első lépése maga az ötlet, és a folyamat végén pedig a formatervezett tárgy vagy eszköz eljuthat a piacra, a potenciális felhasználókhoz és vásárlókhoz. A jövőben azok a fiatalok, akik erre szakosodnak, képesek lesznek arra, hogy egy formát a megvalósítás első fázisától az utolsóig elképzeljenek, valamint hogy meg is tudják valósítani elképzeléseiket. A jövő tervezői elsajátítják az animálás folyamatát is, valamint megtanulják azt, hogy hogyan tudják az elkészített tárgyat vagy eszközt piacra juttatni, reklámozni.

A Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem a 90-es évek eleje óta áll kapcsolatban, és szervez közösen kiállításokat, konferenciákat, művésztelepeket. A közel 20 éves összefogás következő lépcsőfoka a jelenlegi projekt. A cél azonban nem csupán az, hogy a 3D dizájn oktatás tematikáját kidolgozzák, és alapjait letegyék, hanem hogy a két egyetem közötti hosszú távú stratégiai együttműködést kialakítsák, és oktatási programjait összhangba hozzák. A résztvevők bíznak abban, hogy kapcsolatuk a jövőben továbberősödik, és közösen indíthatnak elméleti illetve eszközalapú tudományos kutatásokat a művészetek és design területén.

A sajtótájékoztató végén a hallgatóság betekintést nyerhetett Tóth Pál Balázs Béla díjas animációs filmrendező munkájába, aki tanárként vesz részt a projektben.

A "3D design oktatási program kidolgozása a Szegedi Tudományegyetem és a Temesvári Nyugati Egyetem együttműködésével" című projekt az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap 140 250 eurós támogatással valósul meg, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. (logsped)

2012.09.28.