Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  2018 januártól ismét változik a postai csekkbefizetés módja

Ismét módosul a készpénzátutalási megbízások befizetésének módja bizonyos esetekben, mert a társaságnak január 1-jétől már a pénzmosás megelőzését szolgáló új szabályoknak kell megfelelnie. (Posta)

Továbbra is okmányok nélkül lehet befizetni csekken, bankkártyával és készpénzzel is az adókat, illetékeket és bírságokat: ezek a sárga és fehér, M jelzésű csekkek.

Ugyanez a helyzet az FM jelzésű, áruk és szolgáltatások ellenértékének megfizetését szolgáló megbízásoknál is, de csak 300 ezer forintos értékhatárig.Azonban szükség lesz okmányok bemutatására áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése, valamint nemzetközi postautalvány feladása esetén 300 ezer forintos összeghatártól, egyéb esetekben pedig értékhatárra való tekintet nélkül is.

A posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez az ügyfél azonosításával, a törvényben meghatározott adatok felvétele mellett a 300 ezer és a 2,5 millió forintos összeghatárok között. Ezen érték feletti befizetésnél pedig már normál átvilágítás szükséges.

Ilyen esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy adatai felvételén túl a posta az okmányairól másolatot készít, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is ki kell töltenie. Lényeges, hogy ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokat a társaság honlapján, az általános szerződési feltételekben lehet megtalálni.

Javasolt az ebbe a körbe tartozó befizetéseket bankkártyával teljesíteni vagy a kijelölt postahelyek valamelyikét felkeresni.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány-szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már "1 forinttól" szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt.

Egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez itt is a posta a 300 ezer és a 2,5 millió forintos határok között, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.
(logsped)

További információk:


2018.01.01.