Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA 2014 évi vasúti menetrend 2013. december 15-től lép életbe

Kapcsolódó oldal:  Fontos  
A 2014 évi vasúti menetrend 2013. december 15-től lép életbe

A 2013/2014. évi vasúti menetrend december 15-én, vasárnap lép életbe.

Új InterCity vonatok, rövidebb menetidővel közlekedő járatok a MÁV-START 2013/2014-es menetrendi kínálatában.

A 2013. december 15-től érvényes vasúti menetrendben számos viszonylaton járatsűrítéssel, menetidő csökkenéssel találkozhatnak az utazók, illetve bővül a főváros InterCity járatokkal történő elérésének lehetősége is.

Kiemelt jelentőséggel bír a Dunántúlt érintő szolgáltatásfejlesztési csomag, amelyet a Budapest–Székesfehérvár vonalon, 2013 végén befejeződő pályaépítési és korszerűsítési munkálatok tesznek lehetővé. Új menetrendi struktúrát vezetünk be Zalaegerszeg, Veszprém felé, valamint a Székesfehérvár - Budapest elővárosi szakasz kiszolgálásának javítására. Új, megállás nélküli vonat fog közlekedni a hétvégi csúcsidőben Debrecen és Budapest között, sűrítjük a járatokat Szeged és Pécs körzetében.

Zalaegerszegről a fővárosba InterCity-vel

TérképZalaegerszeg és Budapest között 2013. december 15-től újra közlekednek InterCity vonatok! Az eddigi, kétóránkénti eljutást biztosító ütemes menetrenden túl napi két pár InterCity fog indulni. Tanítási időben, vasárnap délutánonként mindezt egy további IC vonat egészíti ki Zalaegerszegről Budapest felé.

A szolgáltatás bővülése mellett jó hír a vonatot választó utazóknak, hogy a vonalon az eljutási idő is jelentősen csökkenni fog, így a zalai megyeszékhelyről akár 3 óra alatt elérhető lesz a főváros. A gyorsvonatokban kényelmesebb, korszerűsített kocsik állnak majd forgalomba.

Veszprémből 1 óra 21 perc alatt Budapestre

A Veszprém érintésével a Déli pályaudvarra kétóránként közlekedő gyorsvonatokon felül napi 6 pár, csúcsidei sűrítő járat fog indulni, továbbá a zalaegerszegi InterCity vonatok is megállnak majd Veszprémben. Az új menetrendi szerkezetnek köszönhetően minden eddiginél bővebb kínálat és rugalmas eljutási lehetőség valósul meg ezen a vonalon.

A menetidő jelentősen csökken: Veszprémből Budapestre, Kelenföld állomásra már akár 1 óra 21 perc alatt eljuthatunk.

Viszonylatszámozási rendszer bevezetése

Viszonylatjelölések az elővárosi vonatokonUtasaink megfelelő tájékoztatása érdekében a Kelenföldet érintő vonalakon december 15-től kísérleti jelleggel bevezetjük a városi közlekedésből már jól ismert viszonylatjelölést. A jelölésben szereplő betűk a vonat típusára, szerepére, megállási gyakoriságára utalnak, a számok pedig az útirányra.

Székesfehérvár - Budapest akár 39 perc alatt elérhető vonattal

A Székesfehérvár – Budapest elővárosi vonalszakaszon minden eddiginél gyorsabb és gyakoribb eljutást biztosítunk. Székesfehérvárról gyorsvonattal már akár 39 perc alatt elérhető a főváros. Kelenföld és Érd alsó között a vonatok jelentős része nem áll meg, ezen a szakaszon a menetidejük csupán 10 perc.

A fehérvári vonalon is elindul az úgynevezett „zónázó” közlekedés: a vonalat két zónára osztjuk, amelyeket más-más vonattípus szolgál ki. A külső zóna utasait összegyűjtő vonat a belső zónában nem áll meg, így rövidebb idő alatt ér a fővárosba. A vonal belső szakaszát a Déli pályaudvarról Tárnokig közlekedő személyvonatok (S30) szolgálják ki. A külső szakaszra zónázó vonatok (Z30) közlekednek, amelyek Kelenföldtől Érd alsóig nem állnak meg. A fehérvári zónázó vonatok mellett a csúcsidőben a Martonvásárig közlekedő zónázó vonatok is forgalomba állnak.

Az Érd felsőt és a Campona bevásárlóközpontnál található Budatétény megállóhelyet érintő gyorsított vonatok (G43) révén pedig el lehet jutni Székesfehérvár – Gárdony – Martonvásár felől Kelenföld, Ferencváros útirányon át Kőbánya-Kispestre is. Ezzel a Dunántúl felől lényegesen könnyebb lesz eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, illetve az Alföld és a Dunántúl közötti távolsági átszállások is egyszerűsödnek.

Debrecen - Budapest

Új, megállás nélküli gyorsvonat fog közlekedni a hétvégi csúcsforgalomban Budapest – Debrecen – Budapest viszonylatban. A Kengyelfutó nevű járat péntekenként 15:58-kor indul Budapest-Nyugati pályaudvarról Debrecenbe. Debrecenből Budapestre pedig vasárnaponként közlekedik 16:00 órai indulással. A vonat csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten és Ferihegyen áll meg. A Kengyelfutó vonatra helyjegyet nem kell váltani. További előnye, hogy Debrecenből indul, így utasaink indulás előtt kényelmesen tudják elfoglalni helyüket.

Ha Győrből utazik…

A Győr – Tatabánya - Budapest útirány egyre élénkebb forgalmát egy régóta hiányzó reggeli és késő esti minőségi szolgáltatást nyújtó InterCity járattal fogjuk kiszolgálni. A Győrből 6:18-kor induló Arrabona InterCity vonat utasai már reggel nyolc óra előtt megérkeznek a fővárosba, Budapestről Győrbe pedig még 20.10-kor is utazhatnak a kényelmes és gyors eljutást biztosító IC-vel.

Kaposvár

Budapestről Kaposváron át Zágrábba 2013. december 15-től egy újabb közvetlen InterCity vonat közlekedik. A Budapestről 14:45-kor induló Rippl-Rónai IC 17:36-kor érkezik Kaposvárra. Visszaútban 18:04-kor indul, Budapest-Keleti pályaudvarra 21:15-kor érkezik.

Pécs-Villány

A Dél-Dunántúlon, a Pécs – Villány vonalon kiszámítható kétórás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Csúcsidőben, utasaink igényeinek még jobb kiszolgálása érdekében további járatokkal bővítjük a kínálatot.

Szeged-Békéscsaba

A két megyeszékhely között óránkénti közlekedést vezetünk be, mellyel egész nap kiszámítható, rugalmasan tervezhető utazási lehetőséget biztosítunk utasaink számára. Szeged és Békéscsaba mellett Hódmezővásárhelyet és Orosházát is kedvezően érinti a változás, hiszen a térségből a fővárosba is gyakrabban lehet majd eljutni.

Debrecen-Sáránd-Nagykereki

A vonalon lényegesen bővebb kínálattal jelentkezünk a 2013/2014-es menetrendi évben, elsősorban a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Ennek eredményeképpen a Debrecen térségébe irányuló hivatásforgalmat sokkal rugalmasabban tudjuk kiszolgálni, de javulnak a Budapest és Nyíregyháza/Miskolc irányú távolsági csatlakozások is.

Vác-Diósjenő

Vác és Diósjenő között munkanapokon órás ütemes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Vác állomás átépítése miatt a vonatok jelenleg csak Kisvác állomásig közlekednek, ahonnan vonatpótló autóbusszal biztosítjuk a továbbutazási lehetőséget. A végleges menetrend szerint Vácról 6:37 és 22:37 között minden órában ugyanakkor indul vonat, mely legalább Diósjenőig közlekedik. Diósjenőről Vác felé ugyanígy óránként és ütemesen indulnak a szerelvények, minden óra 30 perckor.

Budapest-Szeged

Újdonság a Budapest – Szeged vonalon, hogy új InterCity vonat pár közlekedik, így utasaink irányonként már napi 15 InterCity-vonat közül választhatnak. A BUGAC IC 19:58-kor indul Budapest-Nyugatiból, visszaúton Szegedről pedig 19:45-kor biztosít kényelmes és gyors eljutást Budapestre. (logsped)

2013.12.12.