Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb200 forintos érme

Jövőre a papír kétszázas helyett jön a 200 forintos érme

A Monetáris Tanács úgy döntött, hogy a jelenlegi kétszázforintos bankjegyet érme váltja fel. A kezdeményezés hátterében nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy – várhatóan 2009 végéig – szintén törvényes fizetőeszköz marad.

A Magyar Nemzeti Bank egyik alapfeladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. Szakmai körökben az elmúlt években két kérdés merült fel a magyar bankjegyekkel és érmékkel kapcsolatban: az egyik az egy- és kétforintosok szükségessége, a másik pedig a kétszázforintos bankjegyként vagy érmeként való megjelenése.

Az MNB szakmai - érdekképviseleti és fogyasztóvédelmi - szervezetek és hatóságok (például az automatákat működtető szervezetek, Bankszövetség, fogyasztóvédelmi és kereskedelmi szervezetek, kamarák, vakok és gyengénlátók képviselete, kormányzati szervek, pénzszállítók, nagybani készpénz-feldolgozók, kereskedelmi bankok, Posta stb.) bevonásával és lakossági kutatásokkal kezdeményezett vitát a kérdésről annak érdekében, hogy a Monetáris Tanács a lehető legkörültekintőbben tudjon mérlegelni döntésekor.

A szakmai indokok, a különböző érintettek összesített véleménye és a megtakarítások mértéke az érme kibocsátásának tervét támasztotta alá. Mivel a 200 forintos bankjegyet váltópénzként használjuk, gyorsan elhasználódik, és az ennek tulajdonítható magas újragyártási költségek növelik az államháztartás kiadásait, azaz az adófizetők terheit. A könnyen elhasználódó papírpénz helyett forgalomba kerülő fémpénz tartósabb, kezelése biztonságosabb, hiszen nem hamisítható illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben praktikusabb (automaták, parkolás stb.), mint a bankjegyé.

Legkorábban 2009-ben kerülhet sor a jelenlegi bankjegy- és érmesor megváltoztatására és idővel a 200 forintos bankjegy fokozatos bevonására. Az új érme tervezésekor a jegybank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az ne legyen összetéveszthető más fémpénzzel, az új 200-ason szereplő motívumról pedig a lakosság is szavazhat majd.


(logsped)

2008.06.24.