LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Regisztrációs adó visszásságok

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal  
Regisztrációs adó   

Visszásságok az egyedi regisztrációs adó-megállapítási eljárások körül

Hátrányos megkülönböztetéssel járhat és a tisztességes eljáráshoz való jog szempontjából is kifogásolható, hogy a külföldről behozott járművek egyedi regisztrációs adóját az egész országban csak Békéscsabán lehet megállapíttatni. Egy-egy eljárás befejezésére - az ombudsman korábbi figyelmeztetése dacára is - egyre többet kell várni. Az állampolgári jogok biztosa úgy látja, hogy a késedelmet a jogi szabályozás hiányosságai okozzák.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala által kiadott közlemény több visszásságra is felhívja a figyelmet. Egyrészt kifogásolja, hogy az eljárás során legalább egy alkalommal be kell mutatni a külföldről behozott autót, ami kizárólag a keleti határszélen, Békéscsabán lehetséges. Ez a körülmény - különösen a távolabbi megyékben lakók esetében - többletterhekkel jár, ami a közvetett diszkrimináció veszélyét hordozza - mutatott rá Szabó Máté. Ha például a Nyugat-Dunántúlról jön, a jármű tulajdonosa jelentős útiköltséggel kénytelen számolni, az ügyintézéshez szabadságot kell kivennie, a folyamat elhúzódása miatt esetenként kénytelen szállásról is gondoskodni.

Az ombudsman immár második jelentésében azt is nehezményezte, hogy az eljárások átlagos időtartama nemhogy nem rövidült, de 60 nappal nőtt, így az egyedi regisztrációs adó megállapítása akár hónapokig is eltarthat. Ez szembenáll a tisztességes eljáráshoz való joggal. Az ilyen procedúra nemcsak kényelmetlenséget okoz, hanem hosszabb időre kizárja annak lehetőségét is, hogy tulajdonos a járművét magyar hatósági jelzésekkel, jogszerűen és korlátozásmentesen, rendeltetésének megfelelően használja.

Az eljáró hatóság több esetben nem vette figyelembe az autók valós értékét. A járművek értékcsökkenését a törvényben meghatározott bizonyítási eszközök felhasználása nélkül határozta meg és így állapította meg a regisztrációs adó mértékét. A biztos rámutatott, hogy ezekben az esetekben nem teljesült az értékcsökkenéssel arányos adóztatás közösségi jogból fakadó követelménye sem, amivel a vámhatóság kérdésessé tette a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését.

A biztos jelentésében emlékeztetett arra is, hogy egy korábbi ügyben, a külföldi rendszámmal közlekedő, de magyar tulajdonban lévő járművekről kiadott állásfoglalásában már felhívta a figyelmet: más országokban lényegesen kevesebb adminisztratív és anyagi teherrel lehet járműveket forgalomba helyezni és üzemeltetni. Szabó Máté ezért javasolta a forgalombahelyezés eljárásának lényeges egyszerűsítését. Az ombudsman felkérte a kormányt, hogy az adminisztráció egyszerűsítése, jelentős, akár napokra vagy órákra rövidítése érdekében készítse elő a a regisztrációs adóról szóló törvény módosítását. Azt is javasolta, hogy legalább régiónként hozzanak létre illetékes hatóságot az ilyen eljárások lefolytatására. (FN)

2008.09.26.

  Hírlevél kérés  
Jogszabálykereső
Jogszabálykereső  >>>>

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped