LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép
   Blog
      LogSped Blog

Nyugdij szüneteltetés munkakavállaláskor

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:  
Nyugdíj   

62 éves kor előtt nyugdíjba vonulóknak 2009 január 1-től szüneteltetni fogják a nyugellátását, ha munkát vállalnak, és a fizetésük az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét.

Az öregségi nyugdíjkorhatár, tehát 62 éves kor előtt nyugdíjba vonulóknak 2009 január 1-től szüneteltetni fogják a nyugellátását, ha munkát vállalnak, és a fizetésük az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét.

2008-tól az előre hozott öregségi nyugdíj igénybevételének egyik feltétele a munkaviszony megszűnése - mondta Csapóné Tóth Margit, a Dél-dunántúli Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság főosztályvezető-helyettese. - A nyugellátás megállapítása után mindenkinek lehetősége van újra munkába állni, de a szabályok megváltoztak. Azoknak, akik 62 éves koruk betöltése előtt öregségi nyugdíjasként keresőtevékenységet folytatnak, a keresetüket vizsgálják.

Ide tartoznak többek között az előrehozott öregségi és korkedvezményes, a bányász-, művésznyugdíjasok, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíjasai. A nyugellátást ugyanis szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelem az adott évben meghaladja a minimálbér tizenkétszeresét, tehát 2008-ban a 828 ezer forintot.

Ez a korlátozás a nyugdíjas 62. életévének betöltésével megszűnik. Akik már 2007. december 31-én is részesültek e nyugellátások valamelyikében, azokra a korlátozás 2010-től vonatkozik.

Változnak a rokkantsági nyugdíjak melletti munkavégzés szabályai is.

Meg kell szüntetni a rokkantnyugdíjra való jogosultságát annak a 62. életévét be nem töltött személynek, akinek keresőtevékenységéből származó hat egymást követő hónapban a nettó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetének 90 százalékát.

Nem a folyósított rokkantnyugdíj kilencven százalékának megfelelő összeget lehet hat hónapon keresztül keresni – hangsúlyozta a főosztályvezető-helyettes –, hanem annak az átlagkeresetnek, ami alapján az ellátást annak idején megállapították. Ezt még az éves emelésekkel is fel kell szorozni.

Amennyiben ez az összeg nem éri el a mindenkor érvényes minimálbér összegét, akkor a minimálbért kell öszszehasonlítani a munkabér nettó összegével. A korábban nyugdíjazottak esetében csak a 2009 január elseje utáni kereseteket kell figyelembe venni. Aki 2008-tól rokkantnyugdíjas vagy rehabilitációs járadékos, arra ez a szabályozás már 2008-ban vonatkozik. A kereseti korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodású nyugdíjasokat nem érinti. A 62. életév betöltése után a rokkantsági nyugdíjjogosultságot megszüntetni nem lehet. (sonline)

További információk:

Szociális és Munkaügyi Minisztérium  


2008.12.29.

  Hírlevél kérés