LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Kiskereskedelmi park

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Market Central Ferihegyet (MCF)  >>>  Kereskedelmi hálózatok  >>>

Fellendülés az európai kiskereskedelmi parkok piacán

A Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlantanácsadó European Retail Warehousing 2008 kutatása szerint Európa-szerte jelentős változáson megy keresztül a kiskereskedelmi piac, melyben egyre nagyobb szerepet kap az integrált kiskereskedelmi park koncepció. Amíg korábban a kiskereskedelmi piacot az adott területen egymás mellett felépült önálló kiskereskedelmi szakáruházak csoportja jellemezte, addig az új retail park koncepció szerint egy fejlesztő által épített kiskereskedelmi parkok a bérlők és a fogyasztók számára minőségi szolgáltatásokat, a beruházók számára pedig működőképesebb ingatlan koncepciót kínál.

A European Retail warehousing kutatás 15 európai ország piacát elemzi a meglévő kínálat, a bérleti díjak, a bérleti díjak emelkedése és a hozamok alapján.

Szabó Viktória, a C&W kiskereskedelmi üzletágának magyarországi vezetője elmondta: „Az AIG/Lincoln által fejlesztett Market Central Ferihegy az első integrált kiskereskedelmi park Budapesten. A koncepció hatékonyságának és sikerének köszönhetően ez a kiskereskedelmi forma várhatóan több vidéki nagyvárosban (Debrecen, Miskolc, Győr, és Szeged) is elterjed. Nemzetközi kiskereskedelmi láncok magyarországi piacra lépése és a kiskereskedelmi szektor pozitív közép- és hosszú távú kilátásai miatt a retail park szektorban várhatóan nagy lesz az érdeklődés az intézményi befektetők részéről is."

Európai áttekintés

Európa legfejlettebb retail warehousing piaca Nagy-Britanniában alakult ki. A brit retail warehousing mintegy 55%-át integrált kiskereskedelmi parkok alkotják. Mindazonáltal Nagy-Britannia részesedése Európa kiskereskedelmi parkjainak összterületéből az öt évvel ezelőtt mért 80%-ról mostanra 43%-ra esett vissza, mialatt más európai országokban rohamos ütemben folyik a fejlesztés.

Jelenleg Spanyolország az egyetlen ország Nagy-Britannián kívül, ahol kiskereskedelmi parkok adják a teljes retail warehousing összterületének több, mint felét.

Koen Nevens, a C&W európai retail warehousing részlegének vezetője elmondta: „A kiskereskedelmi piac strukturális átalakulásának vagyunk tanúi Európa-szerte, melyben a kiskereskedelmi park forma fokozatosan teret nyer. A teljes - meglevő és fejlesztésre váró - kiskereskedelmi park kínálat a következő két évben várhatóan meghaladja a kilenc millió négyzetmétert."

Az egy főre jutó négyzetméter adatok alapján Lengyelországban és Olaszországban a legkisebb az 1000 főre jutó retail warehousing terület. Olaszországban a következő két évben 30 projekt, összesen valamivel kevesebb, mint 800 000 négyzetméternyi retail warehousing megépítését tervezik, elsősorban az ország északi részén, de a középső és déli területeken is jelentős fejlesztések várhatóak. Lengyelországban egyértelműen az IKEA a piacvezető az integrált kiskereskedelmi parkok fejlesztésében.

A bérlők vonatkozásában egy kb. 20 nemzetközi kiskereskedelmi cégből álló "keménymag" jelent meg Európa számos országban" mondja Darren Yates, a C&W európai kutatási részlegének vezetője. "E kiskereskedelmi cégek, melyek közé elsősorban brit, német, francia, osztrák és svéd barkács- és bútoráruház láncok tartoznak, a legaktívabbak a fejlődő országok (Románia, Bulgária, Oroszország, Törökország és Ukrajna) retail warehousing piacán is." fűzte hozzá Yates.

A C&W kutatása szerint fokozatosan bővül a retail warehousing bérlőinek bázisa is. Míg korábban a barkács- és bútoráruházláncok, valamint diszkont kiskereskedelmi cégek köréből került ki a bérlők többsége, jelenleg egyre több a hagyományosan a belvárosban és bevásárló központokban működő cég. Ezek a cégek igyekeznek a városon kívülre is kiterjeszteni jelenlétüket, amint azt az elmúlt évtized folyamán Nagy-Britanniában megfigyelhettük. „Ezeket a kiskereskedelmi cégeket vonzzák az alacsonyabb bérleti díjak, a nagyobb területű egységek, valamint a könnyű megközelíthetőség és a jó parkolási lehetőségek," teszi hozzá Darren Yates.

Előre tekintve, Koen Nevens a következőket mondta: „Idővel növekedni fog az átfedés a belváros, a bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi parkok bérlői bázisa között. A bérlői kereslet további növekedésével együtt a bérleti díjak erőteljesebb emelkedésére is számítunk, illetve várható a hozamok további, bár korlátozott mértékű kompressziója, ami növelheti a retail warehousing vonzerejét a beruházók szemében."

A Cushman & Wakefield kutatás további fontosabb megállapításai a következők:

- Írországban regisztrálták a bérleti díjak legjelentősebb, 9,4%-os növekedését a szeptemberig tartó 12 hónap folyamán, melyet - Spanyolország követ 8,7%-kal, majd Németország 6,4%-kal.

- Európai szinten a bérleti díjak éves növekedése viszonylag alacsony, kb. egy százalék körüli, ami lényegesen elmarad a belvárosi és a bevásárlóközpontokban regisztrált szinttől.

- A legmagasabb bérleti díjak Nagy-Britanniában alakultak ki - éves szinten 540 euró négyzetméterenként, ami több, mint 50%-kal meghaladja a második helyen szereplő Írországban elért 350 eurós bérleti díjat. A kontinentális Európában Olaszországban regisztrálták a legmagasabb, 230 eurós bérleti díjat. A brit divatáru kiskereskedelmi parkokban elért legmagasabb bérleti díjak megközelítik az évi 1.000 eurót négyzetméterenként.

- Az átlagos hozamok (Európa egészét tekintve) 2007. szeptemberében 5,46%-ot tettek ki, némileg elmaradva a 12 hónappal korábbi 5,88%-tól, a piacok jelentős konvergenciája mellett.

- Nagy-Britannia a legfizetőképesebb és legátláthatóbb beruházási piac, ahol 2007. első kilenc hónapjában közel 6 milliárd euró értékű tranzakció köttetett. Ezzel összehasonlítva más piacok továbbra is kicsiknek számítanak, bár Spanyolország, Franciaország és Németország átlagos beruházási volumene megközelíti az évi 200-300 millió eurót.

Fogalmak:

Retail warehousing = Adott területen felépült önálló kiskereskedelmi szakáruházak csoportja.
Példa: Budaörs

Retail park = Egy fejlesztő tulajdonában lévő integrált kiskereskedelmi park, melyben egy jól átgondolt koncepció alapján több nagy alapterületű szakáruház kap helyet.
Példa: AIG/Lincoln által fejlesztett Market Central Ferihegy

További információk:

Market Central Ferihegy ->>>

(Logsped)
2008.02.19.

  Hírlevél kérés  
Jogszabálykereső
Jogszabálykereső  >>>>

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped