LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Új internetes bevallás rendszer

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Elektronikus adóbevallás  ->>>

Indul az új internetes bevallási rendszer

Bár a főpróba majd csak februárban következik, az új személyijövedelemadó- bevallási ívet már elvileg mától le lehet tölteni az APEH honlapjáról. Az új keretprogrammal több és könnyebben elérhető segítséget ígér a felhasználóknak az adóhatóság.

Mától letölthető lesz az APEH honlapjáról az új elektronikus bevallási rendszer keretprogramja és a legtöbb magánszemélyt érintő új bevallástípus, vagyis a személyi jövedelemadó bevallására szolgáló nyomtatvány, a 0753-as - mondta lapunknak a hivatal illetékes szakértője. Az új bevallási rendszer, illetve az ehhez készült program sokkal inkább felhasználóbarát lesz, mint a mostani: azt ígérik, átláthatóbbak, egységes szerkezetűek lesznek a nyomtatványkitöltést segítő magyarázatok, és az esetleg felmerülő kérdésekre a bevallások kitöltése közben, azok egyes sorainál felhívható panelekben is választ lehet majd kapni. Mindez az új technológiának köszönhető, amelyet elsősorban azért kért az adózási szoftverekkel foglalkozó szakma már jó ideje, mert a régi program csak a Windows-alapú rendszereken futott, az új keretprogram viszont platformfüggetlen, vagyis bármilyen operációs rendszerrel működő gépre feltelepíthető - igaz, csak a Java program segítségével. Az új keretek között elérhető első nyomtatvány a személyi jövedelemadó bevallására szolgáló ív lesz, emellett ma a havi járulékbevallásra, illetve adatszolgáltatásra használatos nyomtatvány próbapéldánya tölthető le a hivatal honlapjáról. Utóbbit, illetve magát az alapprogramot most az APEH szakemberein túl az adószakmai szervezetek és az Informatikai Vállalkozók Szövetségének szakemberei is tesztelik - ahogy az új bevallási program létrehozásában is kikérte véleményüket az APEH. Lapunknak mind Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke, mind Kornis György, az IVSZ szakértője elismerően nyilatkozott az új bevallási programról, amelyet december vége felé kaptak meg tesztelésre. Mint mondják, a lényeg, hogy ez működjön, ugyanis akárhány új bevallási ívet kell használni, ha jól működik a keretprogram, elvileg nem lehet gond az egyes nyomtatványokkal.

Ezzel együtt rohamtempóban készült a program, amelynek az első próbája élesben február 10-e környékén várható. Ekkor kell ugyanis a januári bérekről, kifizetésekről szóló bevallásokat, adatszolgáltatást beküldeni (a pontos határidő 12-e). Az ehhez szükséges 08-as ívet egyelőre tesztelik. Kornis szerint a végleges verziót 10-re ígérte az APEH, ami azt jelenti, hogy a cégek az ez alapján elkészített, frissített bérszámfejtő programokat 15-e környékén kaphatják meg. Mint azt lapunknak az APEH-nél elmondták: komoly változás várható most ebben a bevallási nyomtatványban, mivel azt alkalmassá kell tenni arra is, hogy a nyugdíjak majdani megállapításához szükséges szerkezetben tartalmazza az adatokat.

Persze a személyijövedelemadó-bevallását addig is elkészítheti az, aki tudja - a kifizetőknek, munkáltatóknak január 31-ig kell kiállítaniuk ehhez a szükséges igazolásokat -, az egyéni vállalkozóknak ezt február 15-ig meg is kell tenniük. De egy-két hetet már csak azért is érdemes lesz várni - legalábbis annak, aki az új rendszerben akarja kitölteni és beküldeni bevallását -, mert az elektronikus nyomtatványt még korrigálhatják, ha szükséges. A tesztelés során ugyanis az adatbevitelt, a kitöltést tudják vizsgálni, azt nem, ha több ezren egyszerre akarják a programot használni és a bevallásokat beküldeni. Ezért hiba - mint minden új rendszernél - előfordulhat, de ezek gyorsan javíthatók - mondja Kornis.

Ugyanakkor nem kötelező az új programot használni, aki nem akarja, még egy évig a régivel is kitöltheti és beküldheti a bevallásokat - az APEH mindkét rendszerhez elkészíti az elektronikus nyomtatványokat. Ahhoz, hogy a személyijövedelemadó-bevallást a régi vagy az új internetes rendszerben tudja kezelni valaki, elég a keretprogramot letöltenie a gépére, ám ahhoz, hogy el is tudja küldeni az APEH-nek, már regisztrálnia kell a kormányzati ügyfélkapun. Tavaly a bevallók többsége csak a kitöltéshez használta az internetet, és kinyomtatva, postán adta fel bevallását. Az elektronikus benyújtást azzal próbálja most ösztönözni a kormány, hogy annak, aki ezzel él, egy hónappal korábban, február elsejétől visszautalhatja az APEH az adóját, ha visszajár.

A bevallási rendszer elvileg egyszerűbb is lesz idéntől: 59 helyett 33-féle bevallási és adatszolgáltatási ívvel kell majd dolgozniuk az adózóknak. Egy nyomtatványon szerepel majd például több kisadó, és megszűnnek az önellenőrzési ívek, minden adónemben az eredeti "papír" ismételt, immáron helyes kitöltésével lehet javítani - igaz, a pótlékfizetés miatt a különbözetről egy pluszlapot kell majd hozzácsatolni.

További információk:

Nyomtatványkitöltő programok APEH  
(nol)
2008.01.07.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped